Telefoon Centrum Seksueel Geweld roodgloeiend na uitzending BOOS

FLEVOLAND • Vr 21 januari 2022 | 18:24 • Vrijdag 21 januari 2022 | 18:24

Het Centrum Seksueel Geweld wordt sinds vrijdagochtend platgebeld door slachtoffers van seksueel overschrijdend gedrag. Aanleiding daarvoor is de uitzending van programma BOOS over misstanden bij The Voice of Holland. "Het zijn mensen die in het verleden iets hebben meegemaakt", vertelt coördinator Usha Bregita. "Wat nu in de media komt brengt allemaal weer triggers naar boven."

Het Centrum Seksueel Geweld Flevoland & Gooi en Vechtstreek biedt hulp aan slachtoffers van aanranding of verkrachting. In een brief roept het centrum vrijdagmiddag op een einde te maken aan victim blaming: "Vijfenzeventig (!) procent van de slachtoffers van seksueel geweld krijgt te maken met beschuldigende opmerkingen en ongepaste vragen", schrijft het centrum. "Het zijn onze vragen, opmerkingen en ongefundeerde meningen die – vaak onbedoeld – ervoor zorgen dat slachtoffers geen hulp durven te zoeken."

'Media-aandacht heeft twee kanten'
Volgens Bregita zijn verhalen over seksueel geweld aan de orde van de dag en zie je het niet alleen in de entertainmentwereld. De media-aandacht van nu heeft twee kanten zegt ze: "Het zorgt voor heel veel triggers bij slachtoffers, die het misschien wel verwerkt hebben, maar nu in een instabiele situatie komen." Ze vreest dat slachtoffers hier last van hebben.

Toch is de media aandacht ook welkom, al zou die zich moeten richten op de reacties van mensen op meldingen van seksueel overschrijdend gedrag in hun omgeving. En op het aanspreken van de daders, stelt Bregita: "zodat zij zich er bewust van zijn dat hun gedrag niet getolereerd wordt."

Het Centrum Seksueel Geweld Flevoland & Gooi en Vechtstreek schat dat er per jaar in Nederland 100.000 volwassenen, jongeren en kinderen slachtoffer worden van seksueel geweld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel