Bedreigingen bij stichting vanwege ambassadeur Ali B

ALMERE • Vr 21 januari 2022 | 15:08 • Vrijdag 21 januari 2022 | 15:08

De Almeerse Stichting Broodje Hagelslag, waarvan Ali B ambassadeur is, heeft meerdere bedreigingen ontvangen na de uitzending van BOOS donderdag. De Almeerse stichting helpt jongeren die net buiten de maatschappij vallen. Ali B zet zich vooral in om het werk van Broodje Hagelslag onder de aandacht te brengen. Dat zegt een woordvoerder van de stichting, die er verder niets over wil zeggen, uit angst voor nog meer bedreigingen. Er is nog geen aangifte van bedreiging bij de politie gedaan.

In de uitzending van BOOS op YouTube beschuldigden verschillende anonieme vrouwen de rapper van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook werd bekend dat er aangifte bij het Openbaar Ministerie is gedaan van verkrachting. In totaal zijn er twee aangiftes gedaan.

Voor verschillende organisaties is dat aanleiding om hun samenwerking met de Almeerder te stopen. Stichting Broodje Hagelslag geeft aan dat niet direct te willen doen, maar eerst het politieonderzoek af te wachten.

Van website verwijderd
Bij Stichting Muziekids lijkt Ali B van de website te zijn verwijderd. De organisatie met een studio in Almere biedt kinderen in ziekenhuizen de mogelijkheid muziek te maken. Aan hun studio in De Kinderkliniek heeft Ali B zijn naam verbonden, maar dat gaat mogelijk veranderen. Dat zei directeur en oprichter Robbert de Vos vrijdagochtend tegen Omroep Flevoland. Momenteel is de organisatie niet bereikbaar voor commentaar.

In eerdere berichtgeving stond dat de Facebookpagina van Muziekids in Almere offline is geweest. Het bleek te gaan om een niet-bestaand account van Muziekids Almere dat overigens nog altijd wordt vermeld op de website van Muziekids.

Niet meer op de radio
De uitzending van BOOS heeft er toe geleid dat verschillende organisaties Ali B voorlopig in de ban hebben gedaan. Zo draaien de radiozenders van de Nederlandse Publieke Omroep per direct geen muziek meer van Ali B. Dat meldt een woordvoerder van de NPO: "We zien de schokkende verhalen in BOOS en de enorme verontwaardiging bij het publiek daarover. Daarom hebben we besloten om de muziek niet langer op te nemen in de playlists van de radiozenders van de NPO". Dat geldt naast de muziek van Ali B ook voor die van Marco Borsato.

Uitgeverij Maven Publishing meldde donderdag dat de verkoop van het zelfhulpboek van Ali B per direct is stilgelegd. In De Ali B-methode bood hij lezers "12 levenslessen van de origineelste coach van Nederland".

Volgens Nu.nl stopt vleesvervangerproducent LikeMeat voor onbepaalde tijd de samenwerking met de Almeerder. Onder de naam Mocro Flavour maakte Ali B reclame voor vegetarische Marokkaans gekruide 'kipstukjes'. Online supermarkt Picnic heeft het product uit haar assortiment gehaald.

Offline gehaald
RTL legde vorige week zowel het programma The Voice of Holland als de samenwerking met coach Ali B stil zolang het onderzoek naar de gebeurtenissen duurt. De afleveringen van The Voice of Holland zijn niet meer te zien op Videoland. De streamingdienst heeft ook de documentaire The Only Way Is Up over Ali B offline gehaald, bevestigt een woordvoerder van RTL. The Voice of Holland is verwijderd “ter bescherming van de deelnemers”.

Ook zijn alle sociale mediakanalen van The Voice of Holland offline gehaald en is het programma ook niet meer op de RTL-pagina te zien.

Ali B ontkent
In het programma BOOS wordt gesproken van een "patroon" van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ali B ontkent alle aantijgingen en zegt volledig mee te werken aan het onderzoek. "Dit is kwaadsprekerij zonder dat mij duidelijk is waartegen ik mij moet verdedigen", zegt hij in een reactie tegen het programma. Ook op Instagram benadrukt hij dat hij niet schuldig is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel