Gemeente erkent fout, accu- en batterij-inzamelaar Van Peperzeel mag blijven zitten

LELYSTAD • Ma 31 januari 2022 | 17:46 • Maandag 31 januari 2022 | 17:46

Het bedrijf Van Peperzeel uit Lelystad dat oude accu's en batterijen inzamelt, mag tóch op bedrijventerrein Larserpoort blijven zitten. Dat concludeert de gemeente Lelystad. Vorig jaar wilde de gemeente nog dat het bedrijf zou vertrekken in verband met risico's voor de omgeving. Ook zouden de bedrijfsactiviteiten niet in het bestemmingsplan passen.

Wethouder Jack Schoone zegt nu dat de gemeente vorig jaar een fout heeft gemaakt. Bij nader inzien mag Van Peperzeel wel op het bedrijventerrein zitten. Dat heeft te maken met het moment waarop de inzamelaar van batterijen en accu's zich daar vestigde. Dat was in 2007, vóórdat het huidige bestemmingsplan van kracht werd. Hierdoor valt de onderneming onder het zogenaamde overgangsrecht, totdat er in de toekomst een nieuw bestemmingsplan wordt aangenomen.

Veiligheid
Volgens de wethouder is ook de veiligheid, waarover de gemeente zich vorig jaar grote zorgen maakte, gewaarborgd. Omdat de inzamelaar van accu's en batterijen met gevaarlijke stoffen werkt, valt het onder de zogenaamde Bevi-regels. Dat staat voor Besluit externe veiligheid inrichtingen. Voor een Bevi gelden aparte veiligheidsnormen om de omgeving van het bedrijf te beschermen. Zo moeten er bepaalde afstanden worden gehanteerd en er mogen er niet te veel personen in de buurt komen. Van Peperzeel wordt hierop getoetst en het bedrijf voldoet aan de regels.

Van Peperzeel is tevreden
Directeur Johan van Peperzeel is tevreden dat zijn bedrijf op de huidige plek kan blijven. Maar binnen een paar jaar wil hij uitbreiden, en dat kan niet op deze locatie. Daarvoor zal hij uitwijken naar een plek buiten Flevoland, zo voorspelt hij.

Leverancier van verfproducten en technische vloeistoffen PearlPaint, dat vlakbij Van Peperzeel zit, kan volgens de gemeente overigens ook op het bedrijventerrein blijven. Vorig jaar dacht de gemeente dat PearlPaint, net als Van Peperzeel niet op Larserpoort thuishoort.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel