Rouwlinten om bomen Westerdreef in Haven

ALMERE • Di 8 februari 2022 | 16:36 • Dinsdag 8 februari 2022 | 16:36

Activisten van Extinction Rebellion, een aantal bewoners, SP en de Partij voor de Dieren hebben maandag rouwlinten om bomen gehangen langs de Westerdreef in Almere Haven. De ruim 180 bomen worden binnenkort gekapt. Volgens onderzoek zijn de bomen onveilig bij harde wind en windstoten. Volgens een omwonende zijn de rouwlinten dinsdagmiddag weer weggehaald.

Activiste Mannie Krak van Extinction Rebellion hoopt met deze actie te kunnen laten zien wat de kap met het straatbeeld gaat doen. "Het zijn mooie gezonde, grote bomen die er straks niet meer zijn. Het gaat er straks heel kaal uitzien. De rouwlinten accenturen wat we straks gaan missen." Maar er is ook een groep inwoners die de bomen wel graag gekapt ziet worden. Krak woont zelf niet in de buurt van de Westerdreef, maar vindt dat de kap een gemis is voor iedereen. "We zijn allemaal gebruikers van de natuur. Niet alleen de mensen die er wonen of er dagelijks doorheen rijden. Ik heb bijvoorbeeld ook baat bij de bomen, de natuur en de ecologie die daar is. Het is onderdeel van ons bestaan, wij zijn ook natuur. Dat moet je zoveel mogelijk in takt houden", vertelt Krak die vindt dat de gemeente bewuster moet zijn met wat ze aanrichten.

Onderzoek
De gemeente Almere wil de populieren langs de dreef verwijderen omdat ze instabiel zijn, geregeld takken laten vallen en pluisoverlast geven. Daar is Krak het niet mee eens. "Er is een onderzoek geweest waarbij 40 bomen werden getest. Slechts drie of vier waren onder de maat. Als je die ziet dan kan je begrijpen waarom ze gekapt worden. Eentje is bijvoorbeeld een keer aangereden door een auto. Maar de meeste bomen komen goed door de test heen."

Politiek protesteert mee
Niet alleen Mannie Krak is teleurgesteld in de kap. Ook SP en Partij voor de Dieren zien de bomen liever blijven staan en helpen daarom mee aan het protest voor het behoud. In 2020 liet de SP een onderzoek doen door een bomenexpert. Daaruit bleek dat de bomen, die nu 40 jaar oud zijn, stabiel genoeg zijn en niet hoeven te worden gekapt.

Hoop dat de bomen blijven staan heeft Krak niet echt meer. "De kap staat nu gepland voor 14 februari. Aankomende zondag willen we nog een laatste actie houden. Het plan is om dan een rouwstoet te houden over de Westerdreef om het verlies wat er straks zal zijn."

Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Roosanne Middelhuis. Zij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen over Almere. Voor tips: roosanne.middelhuis@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel