Celstraffen voor roof van Pokémonkaarten

LELYSTAD • Ma 14 februari 2022 | 14:17 • Maandag 14 februari 2022 | 14:17

Drie mannen uit Lelystad zijn maandag ieder veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor de roof van dure Pokémonkaarten in Kampen. Tegen het drietal was 4 jaar cel geëist.

De kaarten, met een totaalwaarde van 48.000 euro, stonden te koop op Marktplaats. Twee mogelijke kopers meldden zich op 16 december 2020 bij de verkoper. Die werd hardhandig in de gangkast geduwd en opgesloten. Het duo ging er met de kaarten vandoor.

Afdrukken van een handpalm en een vinger brachten de politie op het spoor van twee 29-jarige mannen uit Lelystad. De rechtbank in Zwolle achtte maandag bewezen dat zij inderdaad de overvallers zijn. De verklaring van een van hen dat zijn afdruk op de gangkast kan zijn gekomen omdat hij jaren terug voor een energiebedrijf langs huizen is gegaan, achtte de rechtbank ongeloofwaardig. Ook maakte de telefoon van een verdachte contact met een mast op de Vossemeerdijk in Dronten, waaruit bleek dat hij op dat moment onderweg was naar Kampen.

Toeval
De derde verdachte, die wordt gezien als het brein achter de overval, is een 30-jarige handelaar uit Lelystad. Hij kocht eerder dure Pokémonkaarten van de Kampenaar en had ook contact over de geroofde kaarten. Hij zei toen dat hij ze te duur vond. Toch had hij de kaarten in 2021 in zijn bezit. Tien kaarten doken op in Parijs, waar hij ze had verkocht. De man vertelde dat ze 'bij toeval' bij hem terecht waren gekomen toen hij een tas vol kaarten kocht op een station in Almere. Hij zou er 14.000 euro voor hebben betaald.

Pokémonkaarten zijn sinds enkele jaren in trek bij verzamelaars. Zeldzame exemplaren kunnen tien- tot honderdduizenden euro's opbrengen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel