Voorvechters Lelylijn positief over rapport

FLEVOLAND • Wo 9 maart 2022 | 7:12 • Woensdag 9 maart 2022 | 7:12

Initiatiefgroep Lelylijn is positief over de uitkomsten van het vervolgonderzoek naar de spoorverbinding tussen de Randstad en het noorden. "Ze hebben breder gekeken en het rapport laat zien dat het zorgt voor meer woningen, maar ook een bredere sociaal-economische welvaart", zegt bestuurslid Wim van Wegen uit Bant van de initiatiefgroep.

De onderzoekers zelf - van onder meer adviesbureau TwynstraGudde en ingenieursbureau Sweco - zijn op sommige punten wat minder positief over de plannen. De spoorverbinding moet de noordelijke provincies aantrekkelijker maken en het zou de woondruk in de Randstad moeten verlagen. Maar volgens het rapport zijn de schattingen van 220.000 woningen veel te positief en moet er eerder worden uitgegaan van 90.000 woningen. Een klein deel daarvan zou in Flevoland moeten komen.

"Maar dat zijn ook maar schattingen", vindt Van Wegen, die ook fractievoorzitter van D66 is in de gemeente Noordoostpolder. "Het gaat er om wat je nastreeft. Het woningentekort lost echt niet zomaar vanzelf op. In Den Haag moeten ze veel meer urgentie voelen. Als ze dat doen dan is er veel meer mogelijk dan 90.000 woningen."

Die urgentie ontbreekt volgens Van Wegen ook als het gaat om het tijdpad: "Er wordt gesproken over 2038. Maar wat ons betreft kan de Lelylijn er al wel in 2032 liggen, maar dan moeten de schouders eronder."

"We zijn het wel met de onderzoekers eens dat het spoor er eerst moet komen en dat niet de woningen al lang gebouwd zijn voordat de Lelylijn er komt. Er moeten faciliteiten en infrastructuur zijn, anders beloof je dingen die je niet waarmaakt. Maar ook om die reden zou het mooi zijn dat het spoor er al veel eerder is, want dan kun je ook eerder met de woningbouw beginnen en dat is echt noodzakelijk."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel