Vrijwilligers brengen hulpgoederen naar Polen en nemen Oekraïense vluchtelingen terug naar Nederland

ALMERE • Wo 9 maart 2022 | 11:58 • Woensdag 9 maart 2022 | 11:58

Een groep vrijwilligers die dinsdagochtend uit Almere vertrok, is aangekomen in Warschau in Polen. In vier busjes hebben ze hulpgoederen voor Oekraïners vervoerd en afgeleverd in het Ptak Expo Centrum net buiten de stad. Verslaggever Jaap van den Biesen reist met de groep mee om verslag te doen van de hulpacties.

"Luiers, flesjes water, spullen voor de persoonlijke hygiëne... Van alles is door de groep vrijwilligers verzameld en naar een grote hal gebracht", vertelt Van den Biesen. Het is een komen en gaan van mensen die spullen komen brengen. Vanaf deze grote hal worden de hulpgoederen verdeeld over verschillende plekken.

De stemming van de vrijwilligers veranderde tijdens de 16 uur durende rit naar Polen, merkte Van den Biesen. Zeker naarmate ze dichterbij hun eindbestemming kwamen. Initiatiefnemer Cees van Dijk: "Het is niet zomaar een rit. Hoe dichter we bij het oorlogsgebied kwamen, hoe meer het besef kwam dat we met iets serieus bezig zijn en hulp kunnen verlenen."

Plannen in de prullenbak
Nu de hulpgoederen zijn afgeleverd is de groep vrijwilligers naar een kerk in het centrum van Warschau vertrokken, waar vluchtelingen worden opgevangen. Ondanks dat er vooraf contact geweest met de hulpverleners daar en er plannen zijn gemaakt, kunnen die volgens Van Dijk in de prullenbak: "We moeten opnieuw kijken welke 21 vluchtelingen er met ons mee naar huis gaan. En er zijn mensen die ons met de auto willen volgen." De vluchtelingen zijn voornamelijk vrouwen en kinderen.

Van Dam vindt het opvallend dat de vluchtelingen erg wantrouwend zijn: "Mensen geloven eigenlijk niet dat we vanuit Nederland zijn gekomen om hen te halen en ook een onderkomen voor ze hebben geregeld. Dus we moeten eerst het vertrouwen van ze winnen. Daarna zie je de opluchting en slaken ze een zucht van verlichting."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel