Gemeente moet ruzie bewoners Warande per direct oplossen

LELYSTAD • Do 10 maart 2022 | 18:25 • Donderdag 10 maart 2022 | 18:25

De gemeenteraad van Lelystad wil de onderste steen boven over de ruzie tussen gemeente en een aantal bewoners van de wijk Warande. Het conflict is dusdanig hoog opgelopen dat het voor de toekomst verstrekkende gevolgen kan hebben.

De kwestie draait om de aanleg van een schiereiland bedoeld voor woningbouw bij de Penningkruidstraat in Lelystad. Vier gezinnen die in de buurt een woning hadden gekocht dachten ruim zicht te hebben over het water, tot aan de oever van de overkant. Toen het schiereiland werd aangelegd kwam het aanzienlijk dichterbij hun huizen te liggen dan ze destijds was beloofd, zeggen ze.

In 2019 begon daarover een felle discussie tussen de gezinnen en de gemeente. In de loop van de jaren zijn er meerdere gesprekken geweest, maar die liepen op niets uit. De gemeenteraad bemoeide zich er mee, maar ook dat bracht geen oplossing. Vorig jaar kwam het tot een rechtszaak en de gemeente kreeg uiteindelijk gelijk. Dat was voor het college van burgemeester en wethouders reden om door te gaan met de ontwikkelingen rond het schiereiland en de bouw van 40 woningen.

Gemeenteraad grijpt in
Maar de gemeenteraad nam nog eens goed kennis van het dossier en kwam uiteindelijk tot de conclusie dat er toch veel was misgegaan. Ze zijn niet tevreden met de acties van het college. De raad droeg wethouder Adam Elzakalai op om een uitgebreid onderzoek te doen naar de gang van zaken tot nu toe. Bovendien moet hij per direct het conflict met de bewoners oplossen.

De wethouder geeft toe dat het een heel lastig dossier is geworden. Hij gaat zijn best doen om het conflict op te lossen, maar mocht Elzakalai er niet uitkomen, dan kan het weer leiden tot een rechtszaak. Dat kan weer veel vertraging opleveren voor de bouw van de 40 woningen tegenover de huizen van de vier gezinnen.

Complicerende factor in dit dossier is dat de gemeenteraad het college opgedragen heeft de verkoop van de kavels te stoppen, maar de kavels zijn inmiddels allemaal in optie genomen. De toekomstige bewoners hebben dus recht op koop als de financiering rond komt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel