Verkiezingen 2022 - Voor iedereen toegankelijk stembureau

FLEVOLAND • Di 15 maart 2022 | 6:30 • Dinsdag 15 maart 2022 | 6:30

Deze dinsdag is de tweede dag dat er vervroegd gestemd kan worden voor de gemeenteraadsverkiezingen. In alle Flevolandse gemeenten is een aantal stembureaus geopend van 07.30 uur tot 21.00 uur.

Woensdag is de verkiezingsdag, maar net als bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar is het stemmen nu verspreid over drie dagen. Toen mochten alleen mensen die in een risicogroep zaten eerder stemmen, nu mag elke stemgerechtigde dat. Een stem per brief uitbrengen kan dit jaar niet.

Bekijk hier welke stembureaus vandaag open zijn:

Toegankelijk stembureau
Voor mensen met een beperking is het soms wat lastiger om een stem uit te brengen. Dan gaat het niet alleen om mensen in een rolstoel of iemand met een blindengeleidehond. Maar ook mensen die moeite hebben met lezen, mensen met een verstandelijke beperking of mensen met dementie.

Almere heeft voor deze groep een toegankelijk stembureau ingericht. Hier zijn allerlei hulpmiddelen aanwezig om het stemmen makkelijker te maken.

De voorzitter van het stembureau Alfred Kok vertelt dat de reacties positief zijn. "Persoonlijk stemrecht is belangrijk. Deze mensen kunnen normaal niet zelfstandig stemmen in een stembureau en nu wel." Volgens Kok is het belangrijk dat ze zelf kunnen stemmen, dat geeft ze zelfstandigheid.

In het stembureau is een oefenstemhokje ingericht. Mensen die voor de eerste keer komen stemmen of twijfelen over hoe ze hun stem kunnen uitbrengen, kunnen eerst oefenen. Daarna verplaatsen ze naar een echt stemhokje om anoniem hun stem uit te brengen.

Ga je stemmen? Deel je foto met #flkiest en wie weet zie je hem terug op TV of social media van Omroep Flevoland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel