VVD de grootste in Almere; nieuwkomers BIJ1, 50PLUS en FVD pakken ieder 2 zetels

ALMERE • Do 17 maart 2022 | 0:18 • Donderdag 17 maart 2022 | 0:18

De VVD is in Almere net als vier jaar geleden de grootste partij geworden. Wel gaan er twee zetels af. De partij daalt van 8 naar 6 zetels. Van de zittende partijen stijgt alleen de SP. De Socialistische Partij gaat van 3 naar 4 zetels.

Nieuwkomers BIJ1, 50PLUS en Forum voor Democratie komen ieder met 2 zetels in de raad. DENK, ook een nieuwkomer, komt uit op 1 zetel. Alle 16 partijen die meededen aan de verkiezingen in Almere hebben genoeg stemmen gehaald voor tenminste één zetel. Daardoor raakt de raad verder versplinterd. D66 en GroenLinks leveren beide een zetel in.

Minimaal verschil tussen PVV en PvdA
De PVV is met 5 zetels de tweede partij van de stad geworden. De PvdA moet het met 4 doen. Het verschil tussen de twee is wel minimaal. De PVV heeft zo'n zeventig stemmen meer dan de PvdA.

Bij Leefbaar Almere, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, CDA, AP/OPA en Respect Almere is het aantal zetels gelijk gebleven.

Lage opkomst
Bij de verkiezingsavond op het Almeerse stadhuis werd woensdagavond door verschillende partijen met grote verbazing gereageerd op het opkomstpercentage. Dat is uitgekomen op 39,8 procent. Alleen in Rotterdam en Roosendaal ligt dat nog net wat lager.

Zo stemde Almere:
Bekijk hier de volledige uitslag van Almere en stel je eigen coalitie samen.

Reacties
PvdA - Ruud de Jonge:

SP - David de Vreede:
BIJ1 - Dennis Held:
PVV - Toon van Dijk:
Leefbaar Almere - Kees Ahles:
D66 - Martine van Bemmel:
GroenLinks - Jaap Steenkamer:
PvdD - Jesse Luijendijk:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel