Oud-wethouder Geert Post keert dankzij 325 voorkeurstemmen terug in politiek

URK • Do 17 maart 2022 | 14:27 • Donderdag 17 maart 2022 | 14:27

Oud-wethouder Geert Post keert terug in de politiek van Urk. Dat blijkt uit de voorlopige stemmentelling die donderdagmiddag is bekendgemaakt door de gemeente. Post werd met 325 voorkeurstemmen verkozen op plek 2 van de SGP-fractie. Hij mocht na zijn aftreden eind 2020 dit jaar terugkeren op de SGP-lijst, maar hij was op een normaliter onverkiesbare 27e plaats gezet. De oud-wethouder blijkt desondanks genoeg steun te hebben onder de SGP-aanhang.

Meerdere bekende gezichten keren dankzij voorkeurstemmen terug in de Urker gemeenteraad. Zo is wethouder Freek Brouwer verkozen op plek 2 van de ChristenUnie. Hij stond eigenlijk op plek 6. Mocht Brouwer opnieuw wethouder worden in het nieuwe college, dan wordt de originele top drie van de ChristenUnie geïnstalleerd.

Ook oud-politica Anja Keuter van de fractie Gemeentebelangen zou opnieuw verkozen kunnen worden tot raadslid. Zij kreeg 177 voorkeurstemmen, maar ze ziet af van het raadslidmaatschap. Keuter was lijstduwer en had aangegeven wethouder te willen worden namens haar partij. Jan Willem de Boer neemt nu haar plek in. Ook hij heeft meer stemmen gekregen dan de eigenlijke nummer 2 Hendrik Hakvoort.

Veel voorkeurstemmen binnen de SGP
Naast Geert Post is ook Tunis Hoekstra met voorkeurstemmen gekozen tot raadslid voor de SGP. Die partij werd met zes zetels woensdagavond de grootste partij op Urk. Hoekstra stond op plek 7, maar schuift door naar plaats 4. Wilco van Klinken valt daardoor voorlopig buiten de boot.

CDA-kandidaat schuift van 8 naar 3
Marcelle van der Sloot mag voor het CDA met voorkeurstemmen de raad in. Zij stond op plek 8 en komt dankzij 166 stemmen op plek 3 terecht. Zij mag daardoor op de derde CDA-zetel plaatsnemen.

Baudet trekt meer stemmen dan Urker lijsttrekker
Opvallend aan de definitieve uitslag is de hoge score voor lijstduwer Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Hij kreeg 93 stemmen, en dat zijn er meer dan het aantal stemmen dat lijsttrekker Joas van der Reest zelf kreeg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel