CDA-wethouder nog niet voorgedragen vanwege risico op belangenverstrengeling

URK • Wo 18 mei 2022 | 18:01 • Woensdag 18 mei 2022 | 18:01

Vanwege het risico op belangenverstrengeling wordt Willem Foppen donderdag nog niet door het CDA voorgedragen als wethouder op Urk. Die beslissing is genomen in samenspraak met de coalitiepartijen SGP en ChristenUnie en burgemeester Cees van den Bos. Dat laten ze in een gezamenlijke persverklaring weten.

In de afgelopen weken onderzocht het bureau Necker van Naem op verzoek van de gemeente of er belemmeringen zijn voor de installatie van de in totaal drie wethouderskandidaten. Daarbij werd bij Foppen het risico op belangenverstrengeling geconstateerd, omdat hij eigenaar is van een bedrijf in juridische dienstverlening. Foppen blijft de beoogde wethouder van het CDA, maar wordt pas voorgedragen nadat hij zijn bedrijf heeft verkocht. Alle betrokkenen vinden dat er geen twijfel mag bestaan over de bestuurlijke integriteit van het college van burgemeester en wethouders van Urk. Donderdag worden namens de SGP en de ChristenUnie wel respectievelijk Nathanaël Middelkoop en Freek Brouwer voorgedragen als wethouders.

'We dachten het wel rond te krijgen'
"We hadden wel in beeld dat Willem Foppen een bedrijf heeft in juridische dienstverlening, maar in eerste instantie dachten we het wel rond te krijgen", zegt formateur Nathanaël Middelkoop. "Maar we kenden de werkzaamheden niet tot in detail. Dat is nu nader bekeken door het onderzoeksbureau en de conclusie is om even een pas op de plaats te maken." Volgens Middelkoop betekent dat niet dat er dingen naar boven zijn gekomen die niet zouden deugen, maar vraagt de situatie gewoon om zorgvuldigheid.

'Opoffering'
Verder speelde volgens de formateur de tijdsfactor ook een rol: "Er wordt nogal een opoffering van Foppen gevraagd. Hij moet zijn bedrijf aan de kant doen om wethouder te worden. Als je bedenkt dat de tijd tussen de coalitiebesprekingen en de installatie kort is, dan is het ook wel goed om hier even de tijd voor te nemen."

Screening niet strenger
Volgens Middelkoop is de screening van wethouders op Urk niet strenger geworden door de kwestie rond oud-wethouder Geert Post. Die stapte twee jaar geleden op na een integriteitsonderzoek. Zijn positie bleek onhoudbaar toen bleek dat hij had verzwegen dat hij werkzaam was in het transportbedrijf van zijn zoon. "Ik denk dat het voor iedere gemeente geldt dat ook vanuit betrouwbaarheid van het lokale bestuur belangrijk is om hier aandacht voor te hebben", zegt Middelkoop. "Je moet het publieke en algemeen belang dienen. Er mag niet de indruk ontstaan dat er individuele of particuliere belangen doorheen gaan spelen"

Risicoscan
Burgemeester Cees van den Bos kondigde vorige maand aan een risicoscan te willen laten uitvoeren bij alle gemeenteraadsleden om mogelijke belangenverstrengeling te voorkomen. Alle fracties werken daaraan mee. Volgens een woordvoerder van de gemeente worden de resultaten in de laatste raadsvergadering voor het zomerreces besproken. Het onderzoek loopt nog.

CDA zegt niets
Fractievoorzitter Hans Crebas van het CDA wil niet reageren op de situatie. Volgens hem is afgesproken dat formateur Middelkoop de woordvoering doet. Willem Foppen was niet voor commentaar bereikbaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel