Wethouder Geert Post stapt zelf op na harde conclusies integriteitsonderzoek

URK • Di 29 september 2020 | 19:13 • Dinsdag 29 september 2020 | 19:13

Wethouder Geert Post van Urk heeft dinsdagavond bekendgemaakt dat hij opstapt als wethouder van de gemeente Urk. Hij doet dat met pijn in zijn hart, zo vertelde hij bij de ingelaste raadsvergadering die zou gaan over de integriteit van de wethouder.

"Integriteit weegt bij de SGP zwaar en bij mij ook. Ik vond zelf dat ik kon aanblijven, maar vinden anderen dat ook? Kan ik er tegen als wat in 2020 is gebeurd iedere keer voor mijn voeten wordt geworpen en ik elke keer in de verdediging moet gaan? Dat wil ik mijn gezin, mijzelf, de SGP en onze prachtige gemeente Urk niet aandoen. Vandaar dat ik bij dezen mijn wethouderschap bij de gemeente Urk neerleg", aldus Geert Post. Hij ging daarna niet meer met de gemeenteraad in debat en verliet het gemeentehuis. Eerder op de dag gaf hij nog wel aan zichzelf tegenover de raad te willen verdedigen.

De verklaring van wethouder Geert Post:

Burgemeester Ineke Bakker noemde het vertrek een moedig besluit en de verklaring van Geert Post respectvol. Volgens Bakker ziet Post in dat er altijd een zweem zou blijven hangen als hij aan was gebleven als wethouder.

Fractievoorzitter Jan Willem Bakker van de SGP zegt dat de partij zich nu gaat beraden op de invulling van de nu ontstane wethouderspositie. De SGP-fractievoorzitter zegt de beslissing van Post te respecteren. Wel moeten er volgens de SGP lessen getrokken worden uit het integriteitsonderzoek naar de wethouder: "Om de integriteit van ons gemeentebestuur in de breedste zin van het woord opnieuw tegen het licht te houden."

De fractievoorzitters van de andere partijen in de raad zeggen het besluit van Geert Post ook te respecteren. Volgens de politici heeft wethouder Post zich altijd met veel gedrevenheid ingezet voor de belangen van de gemeente Urk. De partijen wilden dinsdagavond niet meer inhoudelijk ingaan op de conclusies van het integriteitsonderzoek. De meeste partijen wilden ook na de vergadering geen verdere reactie geven.

Wethouder handelde in strijd met Gemeentewet
Het integriteitsonderzoek naar het handelen van Post bij het transportbedrijf van zijn zoon constateert dat hij in strijd met de Gemeentewet en de gedragscode van de gemeente heeft gehandeld. Dat werd dinsdag duidelijk. Ook is door zijn gedrag de schijn ontstaan van belangenverstrengeling. Het integriteitsonderzoek is sinds augustus uitgevoerd op initiatief van burgemeester Ineke Bakker en de fractievoorzitters op Urk.

De nevenfunctie van Geert Post als vervoersmanager kwam deze zomer aan het licht. Dat gebeurde nadat de zoon van Post in Frankrijk werd aangehouden met ruim vierhonderd kilo harddrugs. Die drugs bleken verstopt te zitten in een lading bloemen in zijn vrachtwagen. Uit het integriteitsonderzoek bleek ook dat Post juist dit bloementransport contractueel had geregeld. De zoon van de inmiddels afgetreden wethouder zit sinds zijn aanhouding in een Engelse cel. Hij zal daar minimaal tot januari moeten blijven, dan komt hij voor de rechter.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel