Oud-wethouder Geert Post opnieuw op kieslijst: 'Uit liefde voor de SGP'

URK • Ma 17 januari 2022 | 16:16 • Maandag 17 januari 2022 | 16:16

Oud-wethouder Geert Post uit Urk zegt vooral opnieuw op de lijst van de SGP te willen staan uit liefde voor de SGP: "Die liefde heb ik al vanaf dat ik een jongetje van tien was." Post stapte anderhalf jaar geleden op als wethouder na een kritisch rapport rondom zijn integriteit.

"Ik wil mij graag inzetten voor de SGP. Toen ik een jaar of tien was zat ik al op de publieke tribune, toen zat mijn grootvader in de gemeenteraad. Daar is de liefde voor de SGP ontstaan. Die liefde heb ik nog steeds, of ik daar nou straks deel van uitmaak of niet."

Geert Post staat bijna onderaan de lijst op plek 27 (van de 30), maar zou door voorkeurstemmen toch in de raad terecht kunnen komen. Mocht dat gebeuren dan twijfelt hij niet: "Als ik het vertrouwen van de kiezer krijg dan zal ik het vertrouwen niet beschamen. Dan moet je het ook gewoon doen." De kans op veel voorkeursstemmen is aanwezig, een deel van de SGP-achterban is altijd achter Post blijven staan. Ook interim-voorzitter Rien Bogerd van de Urker SGP-afdeling bevestigt dat.

Onderzoek
Het integriteitsonderzoek werd anderhalf jaar geleden gedaan, omdat Post naast wethouder economische zaken ook vervoersmanager bij het transportbedrijf van zijn zoon was. Dat werd bekend toen zijn zoon Jelle Post in Frankrijk werd aangehouden met ruim 400 kilo harddrugs, bestemd voor Engeland. Uit het onderzoek kwam dat Geert Post dit bloementransport contractueel had geregeld. Jelle Post moest in Engeland voor de rechter verschijnen, maar werd uiteindelijk vrijgesproken van drugshandel. De rol van Post als vervoersmanager was nooit officieel meegedeeld aan het Urker college en gemeenteraad, terwijl dit wel moet. Het integriteitsonderzoek van bureau Necker van Naem trok zes harde conclusies over het handelen van Post. Zo was dat handelen in strijd met de Gemeentewet en werd de schijn van belangenverstrengeling gewekt door de manier hoe Post als wethouder met het bedrijf van zijn zoon omging.

Integriteit
Geert Post was het erg oneens met het onderzoek. "Ik heb absoluut niet gevoeld dat ik gefaald heb op het punt van integriteit. Dat onderzoek zegt mij echt helemaal niks." Post vindt dat de feiten verkeerd zijn uitgelegd door het rapport. "Omdat ik bijvoorbeeld mijn zoon geen voorkeursbehandeling heb gegeven bij het verkopen van grond, leggen zij dat negatief uit. Ik ben voor mijn eigen gevoel daar heel integer mee omgegaan."

Een van de conclusies uit het onderzoek was dat de invulling van de nevenfuncties de gemeente Urk schade had toegebracht. "Die schade is er gewoon niet. Ik heb ook van niemand gehoord dat het bestuur van Urk op een andere manier bekeken wordt dan daarvoor."

"De hele gemeente wist het"
Post erkent wel dat hij één fout heeft gemaakt. "Het enige dat ik vergeten ben, echt vergeten, is om schriftelijk door te geven dat ik vervoersmanager werd bij mijn zoon. Dat was net het moment dat er een kotter verging, dus we zaten de hele dag in een crisisteam. Maar de hele gemeente wist het. Dat er dan net gedaan werd alsof ik met iets heel vreemds bezig was, wat niemand wist, dat is gewoon niet waar."

Het afgelopen anderhalf jaar heeft Post gewerkt voor het bedrijf van zijn zoon. "Ik heb mij ingezet om te proberen het bedrijf van mijn zoon te redden, in de periode dat hij gevangen zat in Engeland. En ondertussen ook bijgesprongen op de vrachtwagen. Het was een hele heftige periode voor mijn gezin, het bedrijf, alle chauffeurs, dat wens je echt niemand toe."

Uiteindelijk heeft Post zelf de SGP benaderd om weer op de lijst te komen. "Ik wilde heel graag weer op de lijst. Niet op een verkiesbare plaats, maar wel als een stukje waardering weer een plekje op de kieslijst." Post heeft daar niet lang over na moeten denken. "De SGP is mij lief en dierbaar. Ik ben wel gestopt als wethouder, maar niet als lid van de SGP. Ik vond het eigenlijk heel vanzelfsprekend dat ik weer een plek op de lijst zou krijgen."

Mocht Post toch weer in de raad terugkeren dan is hij er van overtuigd dit op een goede manier te kunnen doen. "Ik durf met een gerust hart ook het college te wijzen op integriteitszaken, omdat ik weet dat ik daar zelf altijd op een hele integere manier mee ben omgegaan. Dat weten ook mijn collega's."

Bestuur ziet geen problemen
Rien Bogerd, de interim-voorzitter van de SGP op Urk ziet geen problemen met de terugkeer van Post op de lijst. "We hebben een uitvoerige procedure gehad met een vijfkoppige selectie- en adviescommissie. Alle leden die zich als kandidaat-raadslid wilden aanmelden mochten dat zelf doen. Post heeft dat ook gedaan, maar daarnaast hebben meerdere andere leden hem bij ons voorgedragen. Die vonden absoluut dat Geert op de kieslijst kon staan."

Een voorwaarde voor zijn terugkeer was wel het ondertekenen van een eigen SGP-integriteitscode. Die is sinds deze raadsverkiezingen verplicht voor personen die zich voor de SGP verkiesbaar wilden stellen. Bogerd: "We hebben voor deze verkiezingen voor het eerst een eigen integriteitscode opgesteld. Die moest elk kandidaat-raadslid ondertekenen. Post dus ook. Daarin moeten kandidaten niet alleen hun werk en nevenfuncties aangeven, ze moeten ook aangeven welke banden zij (of hun familie) met de gemeente hebben, zodat er geen gevallen van belangenverstrengeling gaan voorkomen. Dat is voor ons een belangrijk onderwerp geworden. We zijn de enige partij die zo'n integriteitscode heeft voor kandidaat-raadsleden.

"Ze hadden boter op hun hoofd"
Rien Bogerd ziet dus geen bezwaren meer voor de terugkeer van Geert Post op de kandidatenlijst: "Om deze redenen kan Post nu terugkeren op de lijst, ook omdat zijn zoon is vrijgesproken. Daarnaast vond ik het opmerkelijk dat tijdens het integriteitsonderzoek (in 2020) naar Post, werd gezegd dat zijn betrokkenheid bij het bedrijf van zijn zoon onbekend was op het gemeentehuis. Toen ik nog gemeentesecretaris was, wist ik dat hij vaak zijn zoon hielp. In het gemeentehuis hadden er best veel boter op het hoofd." Rien Bogerd was tot 1 januari 2018 de gemeentesecretaris op Urk.

Op de vraag of er een grotere rol voor Geert Post in het verschiet zit, als hij met voorkeursstemmen in de raad komt, antwoordt Bogerd met nee: "Geert is geen wethouderskandidaat en wordt ook geen fractievoorzitter als de lijstrekker voor de komende verkiezingen (Nathanaël Middelkoop, red.) opnieuw wethouder zou worden. In dat geval wordt onze nummer twee Jacob de Borst de fractievoorzitter voor de SGP in de gemeenteraad."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel