Kunstwerk PIER + HORIZON wordt niet meer onderhouden

KRAGGENBURG • Vr 18 maart 2022 | 11:24 • Vrijdag 18 maart 2022 | 11:24

De gemeente Noordoostpolder steekt niet langer geld in het onderhoud van landschapskunstwerk PIER + HORIZON aan de Zwartemeerdijk in Kraggenburg. Dat is in overleg met kunstenaar Paul de Kort afgesproken.

PIER + HORIZON raakte vorige maand zwaar beschadigd tijdens een aantal stormen. Omdat de natuurkrachten blijkbaar te sterk zijn voor het kunstwerk, wordt het onderhoud gestaakt en wordt gekeken hoe het kunstwerk alsnog in een andere vorm behouden kan blijven. Daarbij is het belangrijk dat de contouren en de gedachte van het werk zichtbaar blijven.

Duurzaam
Het kunstwerk dat in 2016 werd opgeleverd, raakte in 2018 ook al eens zwaar beschadigd. Toen was er 40.000 euro nodig voor het herstel. De gemeente was destijds al sceptisch over het kunstwerk omdat onderschat was hoeveel onderhoud het nodig heeft.

Volgens Martine van Kampen van Land Art Flevoland - die bij de opknapbeurt betrokken is - wordt nu gezocht naar een kunstvorm die past bij het veranderende klimaat. "Een 2.0-versie", zegt zij. We willen via landelijke fondsen kijken wat er mogelijk is."

Hernieuwd
Vanwege de veiligheid verdwijnt het beloopbare pierdek dat beschadigd is. De gemeente zoekt nog naar een alternatief voor de beweegbare drijvers met riet. De dragende constructie waar de pier op rustte blijft wel liggen. Ook blijft de pier op het land en de kleine uitloop in het water. Volgens Van Kampen was de kunstenaar al op zoek naar een oplossing, maar was storm Eunice 'de genadeklap'. "Nu zijn het resten, maar we willen toe naar een vorm waardoor het weer een kunstwerk wordt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel