Stalen fietsbrug over Waterlandseweg klaar voor gebruik

ALMERE • Vr 18 maart 2022 | 12:55 • Vrijdag 18 maart 2022 | 12:55

Fietsers en voetgangers kunnen vanaf vrijdag aan de andere kant van de Waterlandseweg en de Hoge Vaart in Almere komen via een nieuwe brug. De opvallende brug van ruim 240 meter lang is gemaakt van 500 ton staal.

De brug bevindt zich ter hoogte van landschapskunstwerk De Groene Kathedraal en bedrijventerrein Stichtsekant. Door de komst van de brug kunnen passagiers die uitstappen bij bushalte de Stichtsekant veilig oversteken, terwijl het verkeer gewoon kan doorrijden. Om de bushalte te bereiken is de brug voorzien van een spiltrap. Voor mindervalide reizigers is een glazen lift aangebracht in de as van de trap.

Duurzaam materiaal
De zogenoemde liggerbrug is gemaakt van duurzaam materiaal. Zo bestaat de fundering uit recyclebeton en voor de leuningen en bankjes is gerecycled hardhout gebruikt. Verder is de brug gemaakt van Cortenstaal, een legering met een roestige uitstraling. Dit materiaal hoeft niet geverfd te worden en is gebruiksvriendelijk. Erik Kijlstra van Reimert Bouw en Infrastructuur vertelde eerder aan Omroep Flevoland dat de brug een levensduur van 100 jaar heeft.

Tegenslagen
De bouw van de brug duurde anderhalf jaar langer dan gepland. Volgens Kijlstra kwam de vertraging mede door het vergunningstraject. Door elektriciteitsmasten in de buurt moesten extra vergunningen worden aangevraagd en dit duurde veel langer dan verwacht. Toen de bouw uiteindelijk mocht beginnen, bleek dat de staalleverancier door de vertraging de brug niet meer kon produceren. Het zoeken van een nieuwe leverancier zorgde voor nog meer vertraging.

Omdat de bouw langer duurde, is de brug ruim 2 miljoen euro duurder worden dan gepland. De provincie hoefde deze kosten niet aan de aannemer te bepalen. Dat bepaalde de rechter, omdat bij het aannemen van de klus al vaststond dat de brug aan alle eisen moest voldoen.

De provincie Flevoland verwacht dat de lift bij de brug en de bushalte binnen enkele weken in gebruik kunnen worden genomen. De officiële opening van de 5,4 miljoen euro kostende brug volgt later dit jaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel