Minister De Jonge wil in gesprek met gemeente over datacenter

ZEEWOLDE • Vr 18 maart 2022 | 17:21 • Vrijdag 18 maart 2022 | 17:21

Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge wil over een paar weken in gesprek gaan met de gemeente Zeewolde over de plannen voor een datacenter. Dat zei de minister vrijdag na afloop van de ministerraad. Hij wil met de gemeente praten over het verzoek om grond te verkopen van het Rijksvastgoedbedrijf.

Meta, het bedrijf achter Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft ongeveer de helft van de grond die het in Zeewolde nodig heeft al in zijn bezit. De overige stukken zijn nog eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. De gemeente Zeewolde wil dat kopen, om vervolgens weer door te verkopen aan Meta. Maar het Rijksvastgoedbedrijf wil de grond niet zomaar verkopen. Er zijn strenge voorwaarden aan gesteld die de minister nu controleert en waar hij later een oordeel over geeft. Over deze vervolgstap wil minister De Jonge in gesprek.

De situatie is volgens de minister veranderd nu in Zeewolde een meerderheid in de gemeenteraad is ontstaan die tegen de komst van een datacenter is. Bij de gemeenteraadsverkiezingen wonnen Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie. Deze twee partijen hebben bijna driekwart van de zetels. "Als Zeewolde nu zelf eigenlijk dat datacentrum ook niet ziet zitten, kan het zijn dat het daar stopt", reageert de minister.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel