Marknessenaar haalt groep van 85 vluchtelingen naar Nederland

EMMELOORD • Ma 21 maart 2022 | 15:35 • Maandag 21 maart 2022 | 15:35

Mike van de Beek uit Marknesse is maandagochtend met een bus vertrokken om zo'n 85 Oekraïense vluchtelingen op te halen. De Marknessenaar is één van de drie chauffeurs. In zijn bus liggen hulpgoederen die bij en over de Oekraïense grens worden afgeleverd.

De vluchtelingen worden opgehaald in Oekraïne. Zo'n 65 Oekraïners krijgen onderdak in Gelderland. Van de Beek zou graag zien dat de andere 20 vluchtelingen worden opgevangen in het Dokter Jansencentrum in Emmeloord. Dat blijkt alleen niet mogelijk. Volgens de gemeente Noordoostpolder zijn de plekken in het voormalige ziekenhuis bestemd voor instroom via de Veiligheidsregio. Die instroom moet over een paar dagen op gang komen, zegt een woordvoerder. De gemeente verwijst particuliere initiatieven door naar Vluchtelingenwerk.

Hulpgoederen
De bus vertrok maandagochtend vanaf De Deel in Emmeloord. Kleine producten - zoals houdbaar voedsel, water en medische spullen - werden afgelopen weekend opgehaald bij supermarkten in Emmeloord en Lemmer. Het kerkelijke initiatief 'Kerkennopvooroekraïne' leverde onder meer matrassen en bedden.

Door donaties kan de bus rijden. Van de Beek levert een deel van de goederen af bij de Roemeens-Oekraïense grens. Vervolgens gaat het andere deel van de goederen de grens over. Dat kan omdat de Marknessenaar in het verleden humanitair chauffeur is geweest, zegt hij. "Ik heb mijn contacten en ik weet hoe het werkt."

Van de Beek verwacht zaterdag met de bus vluchtelingen in Nederland te zijn. Hij wil op korte termijn terug naar Oekraïne om een nieuwe groep mensen op te halen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel