Lelystadse boa's krijgen bodycams

LELYSTAD • Vr 25 maart 2022 | 14:10 • Vrijdag 25 maart 2022 | 14:10

Buitengewoon opsporingsambtenaren openbare ruimte (boa's) in de gemeente Lelystad gaan gebruik maken van bodycams. Dat zijn camera's op het lichaam die zowel beeld als geluid vastleggen.

Het idee van de bodycams is dat de boa's zich veiliger voelen. Ook zou het volgens de gemeente een succesvol middel tegen agressie en geweld zijn. In andere gemeenten, zoals in Almere lopen boa's al met bodycams.

In Almere blijkt uit een proef overigens dat boa's niet minder worden geconfronteerd met agressie of geweld. Wel wordt het veiligheidsgevoel van de handhavers versterkt. Het dragen van een bodycam zorgt ook voor een de-escalerende werking, zo geven de proefpersonen aan.

Niet altijd aan
De boa’s dragen de bodycam goed zichtbaar en schakelen deze pas in wanneer ze in situaties terechtkomen die dreigen te verergeren. De boa geeft daarbij eerst een mondelinge waarschuwing dat hij/zij een bodycam draagt en deze aan wil zetten om beeldopnames te maken. Als de waarschuwing niet leidt tot een veiligere situatie, schakelt de boa de bodycam daadwerkelijk in.

De opnames kunnen worden gebruikt als bewijs bij agressief gedrag en voor opsporingsonderzoek van de politie. Ook kan de boa de eigen beelden terugzien om te leren van het eigen handelen. Vanwege de privacywetgeving worden de beelden na 72 uur automatisch gewist. Behalve wanneer binnen deze termijn een verzoek of vordering wordt ingediend óf de boa aangifte van belediging, intimidatie of mishandeling doet bij de politie.

In Flevoland wordt door agenten al wel volop gebruik gemaakt van bodycams. Wanneer de eerste Lelystadse boa met een bodycam op pad gaat is niet bekendgemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel