Onderwijsinspectie doet onderzoek op middelbare school Porteum

LELYSTAD • Wo 30 maart 2022 | 11:58 • Woensdag 30 maart 2022 | 11:58

De Inspectie van het Onderwijs is bezig met een onderzoek op de middelbare school Porteum in Lelystad. Dat onderzoek richt zich op de onderwijskwaliteit in het algemeen, maar ook op specifieke klachten en signalen die bij de Inspectie zijn binnengekomen. Omdat het onderzoek nog gaande is, wil de Inspectie niet kwijt wat die klachten precies zijn.

Porteum vervangt sinds begin dit schooljaar de drie oude middelbare scholen SGL, Rietlanden en Arcus. De beginperiode ging gepaard met een lange lijst aan opstartproblemen. Zo lukte het docenten niet altijd om lokalen te openen door problemen met elektronische sleutels. Ook vonden er verschillende vechtpartijen plaats. Die trokken veel bekijks van medeleerlingen en beelden daarvan stonden online.

Docenten die lesgeven op de school gaven tijdens de eerste weken bovendien aan zich zorgen te maken over hun veiligheid in het gebouw. Dit doordat ruimtes niet afgesloten konden worden voor leerlingen. Bij onderwijsvakbond AOb is toen door meerdere medewerkers aan de bel getrokken. Quarantaineregels rond corona en het landelijke lerarentekort zorgden er bovendien voor lesuitval.

'Situatie flink verbeterd'
Porteum zegt dat de situatie sindsdien flink is verbeterd. Woordvoerder Rhody Matthijs spreekt over een verschil van dag en nacht. "Waarbij het nu dag is." Dat er aan het begin van het schooljaar een hoop ouders aan de telefoon hingen met klachten erkent hij. "En dat was toen ook terecht." Zo werkten kluisjes niet fatsoenlijk, was er geen bewegwijzering en zorgde drukte bij de fietsenstallingen voor chaotische taferelen.

Inmiddels zijn er volgens Matthijs 'extreem veel minder klachten' over de dagelijkse gang van zaken op de school.

Inspecteurs bezoeken de school
De Inspectie van het Onderwijs heeft de afgelopen weken gesproken met leerlingen, ouders, medewerkers en het management. Ook zijn lessen bijgewoond en documenten opgevraagd.

Het onderzoek zal waarschijnlijk in mei klaar zijn en wordt dan als concept voorgelegd aan het schoolbestuur voor wederhoor. Vervolgens krijgt Porteum vijf weken om met een reactie te komen of bezwaar te maken. Na die tijd wordt het rapport openbaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel