Stichting voor Oekraïne in naam van dierbare dominee

ZEEWOLDE • Di 5 april 2022 | 8:00 • Dinsdag 5 april 2022 | 8:00

Mensen die hulp nodig hebben gewoon hulp bieden ongeacht hun geloof, zonder oordeel. Dat was precies zoals haar vader het altijd had gedaan, de twee jaar geleden overleden dominee Harry Jaspers Focks uit Zeewolde. In zijn naam begon dochter Gerline Jaspers Focks daarom een stichting. En die Harry Jaspers Focks Stichting richt zich nu op hulp aan Oekraïne, maar het is de bedoeling dat er op langere termijn hulp geboden wordt aan andere regio's en mensen in nood.

Harry Jaspers Focks was een zeer geliefd en gewaardeerd dominee in Zeewolde. Hij kwam twee jaar geleden om het leven bij een eenzijdig ongeval met de fiets. Hij stond erom bekend dat hij voor mensen opkwam en hen hielp in tijden van nood. In 2016 haalde hij nog het nieuws toen hij de regenboogvlag hees bij kerkcentrum Open Haven in Zeewolde, om zo steun te betuigen aan de LHBTIQ+-gemeenschap.

Onvoorwaardelijke hulp
"Ik zat met mijn man te bedenken wat we konden doen voor Oekraïne, maar ook om daarna verder te gaan met het bieden van hulp", legt Jaspers Focks uit. "Zo kwamen we op het idee van de stichting. We willen donaties binnenhalen om gericht spullen te kopen die echt nodig zijn en onvoorwaardelijk hulp bieden. Toen zei mijn zwager dat die manier van werken hem wel heel erg aan mijn vader deed denken. Daarop hebben we besloten om het in zijn naam te doen. En dat vind ik wel echt bijzonder."

Gerline begon de stichting met haar man en zwager. Ze vormen het bestuur en er komen nog drie bestuursleden bij. Ze hebben zelf een startbedrag van 6000 euro bij elkaar gebracht. Hier moeten onder andere generatoren, speciale slaapzakken en waterfilters van worden gekocht. Maar ze hebben nog zeker twee keer zoveel geld nodig om alles aan te kunnen schaffen.

Donaties
"We willen via socialmediakanalen en onze nieuwe website donaties binnenhalen en ook via onze eigen netwerken", vertelt Jaspers Focks. "Half april gaan we dan met een lading richting de grens van Polen en Oekraïne. Als het lukt dan willen we daar ter plaatse ook nog inkopen om zo de economie nog iets te stimuleren. Via onze familie kennen we mensen in Oekraïne. Zij nemen het aan de grens van ons over en zorgen dat de spullen op de goeie plek komen."

'Wat zou papa hebben gedaan?'
Ook in Nederland hadden ze al de nodige hulp: "Het transport is gesponsord. Maar ook de belettering op de wagen die verplicht is, we hebben hulp gehad met het regelen van de papieren voor transport, met het opzetten van de stichting. Het is echt fijn dat we daar geen kosten voor hebben hoeven maken. Het enige wat ik me vooral heb afgevraagd is: 'wat zou papa hebben gedaan?'. En dat antwoord was duidelijk: de schouders eronder. En zo willen wij ook werken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel