'Coalitie met CDA, Leefbaar Dronten en D66. Nog zoeken naar vierde partij'

DRONTEN • Do 7 april 2022 | 20:41 • Donderdag 7 april 2022 | 20:41

Een coalitie die bestaat uit tenminste het CDA, Leefbaar Dronten en D66 ligt het meest voor de hand in Dronten. Die conclusie trekken informateurs Harm-Jan van Schaik en Bahreddine Belhaj. De drie partijen samen hebben dan een nipte meerderheid met 14 van de 27 raadszetels.

Uit de overgebleven partijen zou dan nog één andere partij toe moeten treden tot de nieuwe coalitie. Dit zodat die op een aantal van 16 tot 18 zetels uitkomt. Welke partij als het viertal compleet moet maken is de informateurs op dit moment nog onvoldoende duidelijk. Daarom gaan ze daarover maandag in gesprek met het CDA, Leefbaar Dronten en D66.

Lage opkomst
Van Schaik en Belhaj hebben donderdagmiddag hun eerste bevindingen naar de gemeenteraad gezonden. In de gesprekken werd door de verschillende partijen unaniem aangegeven dat het gemeentebestuur de komende periode veel meer moet bewegen in de samenleving en met die samenleving in gesprek moet gaan. De lage opkomst bij de verkiezingen wordt daarbij gezien als een belangrijk signaal.

Als belangrijke thema's worden de doorontwikkeling van de gemeente Dronten genoemd en de daarmee gepaarde groei. Ook moet er geïnvesteerd worden in de samenwerking tussen gemeenteraad, het college van B en W en de ambtelijke organisatie.

Thema's
Verder hebben alle partijen aangegeven mee te willen werken aan een strategische raadsagenda. Daarin worden thema's opgenomen die door de gemeenteraad zelf worden uitgevoerd. Eén van die thema's kan de eerder genoemde verbetering van de verhoudingen tussen raad, college en ambtelijke organisatie zijn. Ook werken aan het herstel van inwoners en ondernemers in de overheid en het bestuur wordt genoemd.

Naast de raadsagenda moet er dan een coalitieakkoord op hoofdlijnen komen, dat onder regie van het nieuwe college wordt uitgevoerd. Beide informateurs lichten hun rapportage dinsdagavond om 19.30 uur toe in een openbare bijeenkomst. Dan doen ze ook een voorstel voor de vervolgstappen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel