'Raadsakkoord zorgt voor dialoog in plaats van debatten'

LELYSTAD • Vr 8 april 2022 | 6:15 • Vrijdag 8 april 2022 | 6:15

Geen debatten maar een dialoog, daar zal het in de toekomst in de gemeenteraad van Lelystad vooral om moeten gaan. Dat zegt Magdeleen Sturm, die vanaf maandag samen met Herman Grootelaar de gemeenteraad gaat assisteren bij het opstellen van een raadsakkoord.

De gemeenteraad van Lelystad stemde afgelopen dinsdag unaniem in met een nieuwe werkwijze: eerst een gezamenlijk plan vaststellen, een raadsakkoord, en dan pas bepalen wie de wethouders worden. Magdeleen Sturm van Lysias Advies gaat samen met bestuurs- en organisatieadviseur Herman Grootelaar dat proces begeleiden. Sturm: "We gaan met de hele raad in gesprek. Althans, met een afvaardiging van alle fracties. Twee van elke fractie. Maar het is vooral de bedoeling dat ze met elkaar in gesprek gaan. Maar ook met belanghebbenden en de inwoners van Lelystad."

Primeur
Lelystad is de eerste gemeente in Flevoland die aan de slag gaat met een raadsakkoord. In het hele land zijn het er 56. Sturm, die ook bij andere gemeenten in de keuken heeft gekeken, weet dat het wel wennen zal zijn. "Wat je ook ziet is dat sommige gemeenten terugvallen in die oude patronen van vaste coalities. Normaal ga je altijd met elkaar in debat. Nu moet je een dialoog voeren."

Wat de gemeente Lelystad betreft is Sturm positief gestemd. "Als je ziet hoe gemotiveerd iedereen is en dat ook de burgemeester haar steun heeft uitgesproken aan het proces, dan heb ik er heel veel vertrouwen in dat het gaat lukken."

Wie het politieke proces een beetje kent, weet dat er na de verkiezingen eerst gekeken wordt welke partijen er samen gaan werken (vaak de grootste partijen). Zij vormen de coalitie. Deze partijen komen dan op de belangrijkste onderwerpen tot een akkoord, het zogeheten coalitieakkoord. Tijdens dat proces worden ook de wethouderfuncties verdeeld over de partijen, waarna het college wordt gevormd, dat bestaat uit de burgemeester en de wethouders.

Maar je kan dat proces ook omkeren, zoals ze dat in Lelystad doen. Daar wordt gewerkt aan een zogeheten raadsakkoord. Zoals de naam al zegt maakt daarbij niet de coalitie (dus de belangrijkste partijen) maar de gemeenteraad een lijst van belangrijkste onderwerpen die spelen en hoe deze aangevlogen moeten worden. In het raadsakkoord wordt ook vermeld hoe de raad gaat werken; de bestuurscultuur. Eigenlijk wordt er door de raad dus een werkplan gemaakt, waar alle partijen het mee eens moeten zijn. Als dat raadsbesluit er ligt, kunnen er wethouders worden benoemd en kan het raadsakkoord uitgevoerd worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel