GGD Flevoland begint met campagne over dementie

FLEVOLAND • Di 19 april 2022 | 10:28 • Dinsdag 19 april 2022 | 10:28

De GGD Flevoland is een campagne begonnen om mensen bewuster te maken van het verband tussen leefstijl en het ontstaan van dementie. De boodschap van de campagne 'We zijn zelf het medicijn' is dat gezond eten, bewegen en de hersenen actief houden de kans op dementie met een derde verkleinen.

De voorspelling is dat in Flevoland het aantal mensen met dementie door de vergrijzing de komende 30 jaar verdriedubbelt, van 4.100 naar 14.000, zegt projectleider Froukje Zeijl. De hersenen blijven prikkelen is volgens haar erg belangrijk. "Een puzzel zoals een Sudoko is eigenlijk te simpel. Het gaat echt om de hersenen wat meer uitdagen, Dat kan bijvoorbeeld door een nieuwe taal te leren, een cursus te volgen maar ook door bijvoorbeeld een museum te bezoeken."

GGD Flevoland werkt in het project samen met de zes Flevolandse gemeenten, het Netwerk Dementie Flevoland en verzekeraar Zilveren Kruis, zegt woordvoerder Sven van der Burg. Hij is blij dat zijn organisatie weer tijd heeft voor dit project. "Corona neemt langzamerhand af, het is nog niet helemaal weg maar dat betekent wel dat er zo langzamerhand weer ruimte is voor andere dingen, zoals preventie."

Floriade
De campagne maakt ook gebruik van de Floriade. De Zorggroep Almere laat in het nieuwe woonzorgcentrum Flora op het terrein van de tentoonstelling mensen ervaren wat dementie is. Ze krijgen een inkijkje in het leven van een iemand met dementie, horen de jongste wetenschappelijke inzichten en maken kennis met wat dementie betekent voor zorg, familie en maatschappij.

De GGD zoekt ook nog mensen die de campagne delen met hun omgeving, zegt Zeijl. "We zoeken nog enthousiaste mensen en organisaties die vriend willen worden van de campagne. Dus ik roep iedereen op om campagnevriend te worden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel