Wethouder ziet geen oplossing voor conflict Warande

LELYSTAD • Do 21 april 2022 | 12:25 • Donderdag 21 april 2022 | 12:25

Lelystad heeft geen mogelijkheden meer om de bewoners van de Penningkruidstaat verder tegemoet te komen in het conflict over de woningbouw op een schiereiland tegenover hun huizen. Dat schrijft wethouder Adam Elzakalai aan de gemeenteraad. Die wilde dat hij het conflict snel zou oplossen, maar dat gaat volgens de wethouder niet lukken.

Vier bewoners van de Penningkruidstraat in de wijk Warande vechten al jaren tegen de woningbouw. Ze zeggen dat het schiereiland veel dichter bij hun woningen is aangelegd dan werd beloofd toen ze hun huizen kochten. Vorig jaar kwam het al tot een rechtszaak, waarin de gemeente op alle punten in het gelijk werd gesteld. Er loopt nog een hoger beroep tegen die uitspraak.

De gemeenteraad vond in maart dat de wethouder de gang van zaken nog eens moest bekijken, omdat er veel zou zijn misgegaan. Daarop heeft de projectontwikkelaar op verzoek van de wethouder de verkoop van projectmatige woningen op het schiereiland tijdelijk stilgelegd.

Wijzigingen kosten de gemeente tonnen
Elzakalai heeft vervolgens gekeken of er nog wijzigingen mogelijk waren in de nieuwbouwplannen. Dat gaat minimaal tussen de vijf en zes ton kosten. Bovendien kost elk uitstel van de nieuwbouw ook veel geld voor mensen die al een kavel hebben gekocht, meldt Elzakalai. Niet alleen stijgen de bouwkosten, ook de hypotheekrente is aan het toenemen.

Het aankoop- en bouwproces voor de nieuwe woningen vordert ook al, zegt de wethouder. Hij denkt verder dat de gemeente geen enkele kans maakt als de mensen die al een optie hebben op een kavel naar de rechter stappen. "Ook zal er sprake zijn van een negatieve beeldvorming van de gemeente Lelystad als onbetrouwbare overheid", schrijft hij.

Het belang van een klein aantal individuele bewoners weegt niet op tegenover 43 mogelijke andere bewoners en het algemeen belang, concludeert de wethouder. De bewoners van de Penningkruidstraat hebben volgens hem nog geen gebruikgemaakt van de mogelijkheid om hun vorderingen op de gemeente, zoals planschade, voor te leggen aan de rechter.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel