Koningsdag 2022 in Flevoland: van autocrossen tot darten met hooivorken

FLEVOLAND • Wo 27 april 2022 | 7:47 • Woensdag 27 april 2022 | 7:47

Koningsdag werd flink gevierd in de provincie. Van boerendarten met een hooivork in Tollebeek tot autocrossen in Biddinghuizen en Ens. In Almere waren er speciale vrijmarkten voor kinderen en in Dronten staat de dag in het teken van muziek. Onze verslaggevers gingen de dorpen en steden langs.

In Tollebeek begon het feest om 10.00 uur met een toespraak van de dorpsvoorzitter. Daarna kwamen de kleedjes al snel tevoorschijn op de vrijmarkt. "We zitten nu tussen de vrijmarkt en Boerendarts in", zegt Joost Swart van de Feestcommissie Tollebeek. "De meeste kraampjes zijn al uitverkocht." Bij het boerendarten moeten de deelnemers een hooivork in een stapel hooibalen werpen. "Dat is niet zomaar wat", zegt Joost Swart van de Feestcommissie Tollebeek. Tien jaar geleden werd het voor het laatst gedaan. "We hebben het niet ieder jaar op het programma staan." Swart verwacht een man of honderd bij de wedstrijd.

Een vrijmarkt speciaal voor kinderen: die heb je in Almere op twee plekken, waaronder het Lumièrepark in Almere Stad. In het park staat een heus spelletjespaleis. "We hebben ballen gooien, een grabbelton en iets met een emmer", zegt een van de jonge verkopers. Wie een muntje in het glaasje weet te gooien, krijg het dubbele bedrag. Een aantal meisjes verkopen kralen, oorbellen en andere sierraden. Ze hebben ze zelf gemaakt en zijn er zo'n twee dagen mee bezig geweest. "We hebben al heel veel verkocht", zegt een van hen. "We hebben iets van 17 euro ofzo."



In Dronten wordt Koningsdag opgeluisterd met veel muziek op het Meerpaalplein en het Havenplein. Vanaf 12.15 uur staan er dansgroepen en verschillende artiesten op het podium, vertelt Ruud Gielen van De Meerpaal. Volgens hem staat er voor ieder wat wils op het programma.



Koningsdag wordt in Biddinghuizen op een bijzondere manier gevierd: met ronkende motoren en veel publiek. Autocrossvereniging De Flintstones kon dit jaar eindelijk weer hun traditionele wedstrijden houden. De vereniging bestaat dit jaar 50 jaar, en dat moet gevierd worden. Verspreid over de hele dag worden er zo'n zestig races gehouden. En er was veel animo voor, vertelt voorzitter Pepijn Dijkhuis. "De inschrijving was binnen een week vol."



Ook in Ens wordt vandaag gecrost. Dit jaar houdt JOEK autocross voor de 38ste keer een cross op Koningsdag. Even na half twaalf waren de eerste grommende motoren te horen: de junioren trapten het evenement af. Deelnemers komen vanuit de hele polder, vertelt Kai Rops van JOEK autocross. Het evenement duurt tot het eind van de middag. "Daarna is het tijd voor een biertje."



Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde is met een koets met gedecoreerden naar het evenemententerrein in Zeewolde gereden. Verslaggever Yannick van de Wouw praatte daar met Geert Jan Lutjens van Oranjevereniging Zeewolde over de lokale Koningsdag. "Het lijkt alsof mensen drie jaar lang hun spullen hebben opgeslagen", zegt Lutjens. "Het is dat we geen verdieping op het evenemententerrein hebben, maar anders had dat ook vol kunnen staan." Overal liggen kleedjes. "Het centrum staat ook bijna vol. Zeewolde lijkt wel te klein", zegt Lutjens lachend



Op Urk vindt op Koningsdag om 10.00 uur de Aubade plaats. Op het plein van het gemeentehuis is het nog leeg, maar Atie Edink van de Koningsdagorganisatie hoopt dat er zo meteen veel mensen komen. De laatste voorbereidingen worden nog getroffen. "De Aubade is op Urk heel belangrijk. Urk is heel koningsgezind. Het is een ode aan een soort hoffelijkheid. Tijdens de Aubade eren we de koning via de burgemeester." Daarna vindt het 'soezenbal' plaats, waarbij de gedecoreerden worden toegesproken door de burgemeester. Verder zijn er nog veel meer activiteiten, zoals een springkussenfestijn in het Wilhelminapark en een hogehakkenrun.



Rond acht uur stonden de eerste klanten voor de nog dichte deur bij bakkerij Tietema in Swifterbant. Die verkoopt vandaag geen brood, maar alleen maar oranje lekkernijen. "De oranje soes, de oranje slof, en vooral de oranje tompouce natuurlijk", vertelt Michiel Tietema. "We moeten alles vers maken, dus we zijn vannacht al begonnen. Uiteraard hebben we wel al wat voorbereidingen gedaan in de dagen ervoor, maar het voornaamste is vannacht gemaakt." Hij verwacht vandaag zo'n 2.500 tompoucen te kunnen verkopen in het dorp.

Er is een vol programma vandaag in Swifterbant, vertelt Lisa Stoevelaar van het organisatiecomité Koningsdag. Er is natuurlijk vrijmarkt, maar ook een springkussen, spelletjes en demonstraties van bijvoorbeeld linedancen en judo. "Dus we hebben een heel mooi feestje weer bij elkaar gesprokkeld." Even na 9.00 uur is de vlag in het dorp gehesen als het startschot van Koningsdag.

Hoewel er nog een klein probleempje was met de stroom, staat alles bijna klaar bij stroopwafelkraam Buurman en Buurman in Zeewolde. Voor de dertigste keer staat de kraam op Koningsdag vlakbij het evenemententerrein. Thorben Buitink staat zelf zo'n 9 jaar bij de kraam. Vanochtend vroeg vertrok hij vanuit Hellendoorn naar Zeewolde. "Het is stressvol, we moeten veel handel meenemen, maar het is echt geweldig. Dit is mijn beste dag van het jaar", zegt Buitink. Samen met zijn familie, zusje, vader en moeder staat hij bij 'de brug'. Buitink begon al op zijn vijftiende. "De mensen hier zeggen vaak 'zo blij dat je er weer bent'. Dat vind ik mooi."



Aan de Oslostraat in Almere Buiten wordt Koningsdag groots gevierd. Stichting Philadelphia Wonen organiseert een Koningsmarkt. Eén bewoner speelt muziek, een andere bewoner gaat schminken en ook worden er allerlei spullen verkocht. Met de opbrengst van de activiteiten willen de bewoners hun droomreis naar Disneyland betalen. "We hebben sinds vannacht al 300 euro opgehaald", zegt Daniëlle Borneo. "Al drie jaar roepen de bewoners dat ze naar Disneyland willen. Toen hebben we gezegd, na de coronatijd is het tijd voor wat leuks." Voor de reis is nog zo'n 14.000 euro nodig. "We willen met 22 bewoners en 11 collega's naar Parijs. We hopen vandaag dus een aardig eind te komen."



In Emmeloord liepen al vroeg in de ochtend de nodige mensen rond op de vrijmarkt. Linda Takken van de Stichting Emmeloord Promotie (StEP) zei blij te zijn weer te kunnen: voor het eerst na drie jaar kan er weer een normale Koningsdag worden gevierd. StEP wist pas een maand geleden dat zij Koningsdag mochten organiseren. "Het was kort dag, maar met een Oranjefeest, Aubade, Koningskermis en Vrijmarkt, kunnen we een leuke dag maken", aldus Takken.



In Lelystad was er woensdagochtend ondanks het vroege tijdstip al veel gezelligheid. "De sfeer zit er al goed in", zei Thom Laagkemper van de organisatie van Koningsdag in Lelystad. Het Oranje Comité heeft veel werk verzet om Koningsdag tot een onvergetelijke dag te maken.



Wie Koningsdag zegt, zegt ook vrijmarkt. In Almere en Lelystad beginnen de vrijmarkten altijd op de dag ervoor. Dinsdag om 17.00 uur mochten ze los. De eerste mensen stonden die dag al om 12.00 uur klaar met kleedjes en tafeltjes om een goede plek te bemachtigen.





De politie in Lelystad meldde een rustige Koningsnacht en geeft complimenten aan de 'gezellige mensen op straat'. Op het Horecapleintje is wel een aanhouding geweest: een 29-jarige Lelystedeling kon volgens de politie niet tegen de drank en begon te vechten. Hij is meegegaan naar het bureau.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel