'Eindelijk schot in nieuwbouwplannen basisscholen'

LELYSTAD • Do 28 april 2022 | 6:28 • Donderdag 28 april 2022 | 6:28

Eindelijk kunnen concrete stappen gezet worden met de nieuwbouw van scholen in Lelystad. Dat zegt wethouder Madelon van Noort. Al in 2019 werd geconcludeerd dat verschillende basisscholen in de stad verouderd zijn en niet meer passen in deze tijd als het gaat om duurzaamheid en eisen voor modern onderwijs. De nieuwbouw liep, om verschillende redenen, vertraging op. Het college van burgemeester en wethouders heeft nu recent de actualisatie van het huisvestingplan goedgekeurd.

Volgens wethouder Madelon van Noort gaat het nu de goede kant op. "Op zich gaat het op dit moment heel erg goed", aldus Van Noort. "Mooie, gasloze, duurzame, nieuwe gebouwen waar de schoolbesturen mooi kunnen werken aan hun onderwijsvisie en de toekomstplannen die ze hebben met de kinderen."

"Dringend aan vernieuwing toe"
De Schakel is één van de basisscholen in Lelystad die dringend aan vernieuwing toe is. Eind dit jaar moeten de eerste palen voor een nieuw gebouw de grond ingaan, vertelt Van Noort. Het is de bedoeling dat de kinderen tot die tijd in het oude gebouw les krijgen. De nieuwe school komt op hetzelfde terrein als het oude gebouw te staan. Eind 2023 moet de nieuwbouw klaar zijn.

De nieuwbouw voor basisschool De Tjalk loopt iets achter op de Schakel. "Dat betekent dat we ons nu aan het klaarmaken zijn om alle stukken te gaan publiceren zodat we ook daar naar een aannemer gaan zoeken. Zodat zo snel als mogelijk ook de palen de grond ingaan."

Uitbreiding
Scholen De Tjotter en De Triangel groeien extreem snel en zouden op korte termijn uitgebreid moeten worden. "Die zouden eerst in overleg moeten gaan met hun eigen schoolbestuur. Dat is ondertussen gebeurd. Zij kunnen dan officieel een aanvraag indienen voor uitbreiding van de locaties." Als ook de gemeenteraad zich over de planning heeft gebogen, komt er meer duidelijkheid over de plannen. De verwachting is dat dit eind van het jaar zal zijn.

"Het college maakt samen met de schoolbesturen het integraal huisvestingsplan", aldus Van Noort. "Vervolgens gaat dat plan naar de raad toe. Dan kunnen we het daar over hebben. Maar definitief vaststellen waar we welke euro aan uitgeven, vindt plaats in de programmabegroting. Dat is altijd in november." Het schoolbestuur waar De Tjotter en De Triangel onder vallen kan al wel dit jaar starten met hun eigen voorbereidingen.

Ook basisschool De Vuurtoren wil uitbreiden. De school heeft voorlopig onderdak gevonden bij een andere buurtschool, vlakbij Kindcentrum Zuiderzee. "Zij hebben ook op dit moment een aanvraag gedaan om nog iets verder te gaan uitbreiden. De voorbereidingen daarvan zijn in volle gang." Om de grootste nood op korte termijn iets te kunnen verlichten stelt het college van B & W voor om in 2023 eerst twee tijdelijke lesunits te plaatsen, daarna kan dan de definitieve uitbreiding volgen.

Nieuwe school in wijk Warande
Eind vorig jaar werd ook bekend dat er een nieuwe Protestants Christelijke basisschool in de wijk Warande moet komen. Het plan werd in januari door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap goedgekeurd. In juli kreeg de school toestemming van de gemeenteraad. "En dan zijn wij in voorbereiding waar de school moet komen", zegt Van Noort. Want wij zijn dan als gemeente verplicht om ze een ruimte te geven waar ze de kinderen kunnen gaan huisvesten." De nieuwe school in de wijk Warande moet er uiterlijk in 2024 staan.

Het concept Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP) dat het Lelystadse college op 19 april heeft vastgesteld omvat meer beslissingen dan in dit item en artikel zijn behandeld. Ook het Mozaïek, het Integraal Kindcentrum Voorhof, De Kring en De Brink en de renovatie van basisschool Timotheüs komen aan bod. Verder wordt er ingegaan op de komst van een nieuwe Vrije School in Lelystad en wordt de problematiek met gymlokalen voor de leerlingen van Porteum behandeld. Het IHP is te vinden in de bijlage bij dit bericht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel