Minister kan Kamervragen over datacenter niet op tijd beantwoorden

ZEEWOLDE • Zo 1 mei 2022 | 10:16 • Zondag 1 mei 2022 | 10:16

Het lukt minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening niet om op tijd Kamervragen over het toekomstige datacenter in Zeewolde te beantwoorden. Dat laat de minister de Tweede Kamer weten.

Kamerlid Pieter Grinwis van de ChristenUnie had eind maart tal van vragen over de komst van het datacenter van Meta gesteld. Grinwis wil vooral weten wat de minister gaat doen, nu de gemeenteraad van Zeewolde zich na de verkiezingen heeft uitgesproken tegen de komst ervan te zijn. Veelgebruikte argumenten zijn het energieverbruik en de ruimte die het complex inneemt op bedrijventerrein Trekkersveld.

Meerdere argumenten
Volgens de partij spelen nog meer argumenten om het datacenter niet toe te laten. Zo gaat de grond van het centrum ten koste van landbouwgrond en gezien de oorlog in Oekraïne is het volgens de partij meer dan eens verstandig om goede landbouwgrond te behouden. Oekraïne is een belangrijke producent van graan en zonnebloemolie.

Ook de energievoorziening in Nederland komt door de oorlog in gevaar. Russische olie en gas gaan in de ban. Het is volgens de ChristenUnie noodzakelijk om te verduurzamen. Energieslurpende datacenters passen daar volgens de partij niet bij.

Vergadering verplaatst
De minister wordt geacht binnen drie weken de vragen te beantwoorden, maar hij laat nu weten dat beantwoording langer uitzoekwerk vergt. De ChristenUnie had er op aangedrongen dat de vragen uiterlijk voor een debat over datacenters in Nederland beantwoord moeten zijn. Die vergadering is verplaatst naar 23 juni. De minister zegt toe die deadline te halen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel