Eerste vliegende auto te zien bij Aviodrome

LELYSTAD • Di 3 mei 2022 | 12:00 • Dinsdag 3 mei 2022 | 12:00

Aviodrome in Lelystad laat zondag 8 mei de eerste gecertificeerde vliegende auto ter wereld zien. De PAL-V Liberty is een driewieler die plaats biedt aan twee inzittenden. Op het dak ligt een opgevouwen rotor, die in uitgeklapte toestand het voertuig omvormt tot 'gyrokopter'.

De PAL-V is geen helikopter omdat de rotor op het dak niet door de motor wordt aangedreven. Alleen de staartpropeller wordt aangedreven en de hoofdrotor draait alleen door langsstromende lucht. Dat zorgt voor de hefkracht. Op de weg is het een volwaardige auto, met een uitgebreid navigatiesysteem als extraatje. De PAL-V gebruikt Euro-95 benzine en vliegt 400 tot 500 kilometer op een volle tank.

Aviodrome heeft een uitgebreide collectie luchtvaartgeschiedenis, maar richt zich ook op de toekomst, zegt projectcoördinator Nance van den Dungen. "Deze vliegende auto is al te zien in de toekomstcollectie, maar dan op een afbeelding. Het is daarom extra bijzonder dat het fysieke voertuig op zondag te zien is bij ons."

De vliegende auto vliegt op rond de 500 meter hoogte in de zogenoemde 'Corridor in the Sky'. Daarmee blijft de PAL-V uit de weg van de commerciële luchtvaart. Voor het besturen van het voertuig is zowel een rijbewijs als een vliegbrevet nodig.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel