Horecaplein De Deel officieel geopend met mini-concerten

EMMELOORD • Zo 8 mei 2022 | 12:38 • Zondag 8 mei 2022 | 12:38

Het feest stond al een aantal keer eerder op de agenda, maar zaterdagavond werd De Deel in Emmeloord dan eindelijk geopend. Onder leiding van Cultuurbedrijf Noordoostpolder traden verschillende straatartiesten op waar inwoners van konden genieten. Later die avond vond de officiële openingshandeling plaats door wethouder Wiemer Haagsma.

De Deel was ooit een groot parkeerterrein met een aantal winkels in het midden, vertelt Jacqueline de Ruiter van het centrum in Emmeloord. "En ongeveer twintig jaar geleden zijn we begonnen om het plein toekomst klaar te maken", aldus de Ruiter. "Er is toen met de gemeente en alle betrokkenen naar gekeken wat het centrum nodig heeft. Uiteindelijk is daar een compact centrumplan uitgekomen met een winkelstraat en daarbij een horecaplein."

"Mensen hebben een plek om elkaar te ontmoeten en om samen te komen"

— Jacqueline de Ruiter, De Deel

Emmeloorders hebben even moeten wachten tot het plein werd aangepakt. De eerste werkzaamheden begonnen in 2019. "Daarin is in ieder geval een oorzaak in de wisselende ideeën die zowel bij de gemeente als bij de ondernemers en de betrokkenen in het stadshart geweest zijn", vertelt wethouder Wiemer Haagsma. Dit bleef niet onopgemerkt bij de inwoners van het dorp. "Het duurde maar en het duurde maar", zegt een vrouw. "Gewoon heel lang wachten tot ze een beslissing gingen nemen voor de inrichting. Ik ben blij dat het nu eindelijk gezellig geworden is."

Horecapaviljoen
De realisatie van het horecapaviljoen heeft heel wat voeten in de aarde gehad. De eerste twee uitbaters zagen af van hun plannen. De plaatselijke ondernemers vonden het door de coronacrisis op dat moment te risicovol om een nieuwe horecazaak te beginnen. De gemeente was er niet van op de hoogte dat de ondernemers het huurcontract nog niet hadden getekend. Uiteindelijk is het een jonge Friese ondernemer die het horecapaviljoen gaat uitbaten. Het nieuwe terras is een aanwinst voor het dorp, vinden inwoners. "Je hebt nu gewoon meer keuze", vindt een vrouw. "Iets meer plek en iets meer gezelligheid." Een andere vrouw is het hiermee eens. "Het is wat socialer allemaal. Vooral veel feest."

Centrale ontmoetingsplek
De Ruiter denkt dat het vernieuwde plein een toevoeging is voor de gemeente. "Mensen hebben een plek om elkaar te ontmoeten en om samen te komen. We geloven ook zeker dat het voor het toerisme een mooie plek is om uit te gaan. We zijn nu heel blij dat we het, twee jaar nadat het af is, kunnen vieren. Dat we kunnen genieten van de horeca en het uitgaan in de polder."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel