Gedeputeerde: 'In drie maanden afspraken over varend ontgassen'

FLEVOLAND • Wo 11 mei 2022 | 11:52 • Woensdag 11 mei 2022 | 11:52

Gedeputeerde Cora Smelik (GroenLinks) wil binnen drie maanden afspraken hebben met de Rijksoverheid, het bedrijfsleven en de provincies over varend ontgassen. In juli heeft de gedeputeerde afspraken staan met minister Mark Harbers van infrastructuur en Waterstaat en andere partijen om tot een oplossing te komen. Het plan is om de gemaakte afspraken zwart op wit vast te leggen in een convenant. De provincies vinden het 'onaanvaardbaar' dat varend ontgassen nog steeds gebeurt. Vooruitlopend op een internationaal verbod willen de provincies het ontgassen aan banden leggen.

Het plan voor een convenant is voorgesteld door het samenwerkingsverband van de twaalf provincies (IPO). De Flevolandse gedeputeerde Cora Smelik gaat daar woensdagmiddag over in gesprek met minister Harbers. In de haven van Flevokust in Lelystad wordt dan een demonstratie gegeven van een mobiele ontgassingsinstallatie. Het doel is om te zien wat allemaal nodig is om varend ontgassen te stoppen en het veilig bij installaties te doen. Uiteindelijk moet een infrastructuur aangelegd worden van ontgassingsinstallaties.

Met het convenant hoopt Smelik snel stappen te zetten om het ontgassen een halt toe te roepen. "Niemand wil dit meer", regeert Smelik. Met het convenant kan volgens de gedeputeerde iedereen aan de slag gaan om vanuit zijn eigen rol te werken om het gecontroleerd ontgassen mogelijk te maken. "Als we met z’n alle tegelijk hiermee aan de slag gaan, de schouders onder zetten, dan kunnen we dit doen. Dan hoeven we niet te wachten tot het verboden wordt volgens het verdrag." De gezamenlijke provincies vrezen dat dit internationale verbod er niet is voor 2024.

Varend ontgassen
Tankschepen die minerale oliën of chemicaliën vervoeren, hebben te maken met gassen en dampen die na het lossen in de ladingtanks achterblijven. Bij een volgende reis moeten deze gassen en dampen uit de tank zijn. Schippers gebruiken daarom grote ventilatoren die lucht onder in de tanks blazen. De gevaarlijke stoffen komen dan via de bovenzijde van de ladingtank naar buiten. Deze stoffen zijn gevaarlijk en behoren bijna altijd tot de groep zeer zorgwekkende en kankerverwekkende stoffen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel