Oekraïense kinderen leren vlot Nederlands in oud schoolgebouw

LELYSTAD • Vr 10 juni 2022 | 6:30 • Vrijdag 10 juni 2022 | 6:30

Kinderen van Oekraïense vluchtelingen in Lelystad gaan als een speer met het leren van de Nederlandse taal. Misschien komt dat wel door het voormalige schoolgebouw van SGL waar inmiddels zo'n 280 vluchtelingen worden opgevangen.

De lessen vinden plaats in oude leslokalen. "Het is erg interessant, ik leer nu Nederlands spreken", zegt de Oekraïense Petro enthousiast in vloeiend Nederlands. De lessen zijn nauwelijks een maand geleden begonnen. Docente Anneloes Pilon is blij met de klas. "Deze kinderen zijn erg leergierig. Ze komen vaak al vroeger op school dan nodig is. Ze stellen vragen, zijn nieuwsgierig en willen weten hoe alles in elkaar steekt."

De leerlingen krijgen ook les in andere vakken, dankzij een grote groep vrijwilligers. Pilon: "Het is een enthousiaste groep die hier woont en zowel Engels als Oekraïens spreekt. Olena Abeyuk is één van hen. "Ik ben heel blij met dit werk. Kinderen moeten niet altijd pijn hebben. Ze moeten ook socializen. Hun ouders kunnen dan ook hun leven opnieuw inrichten."

Coördinator van het oude SGL-gebouw in Lelystad is Marcel van Kersbergen. "Nu zitten hier 279 vluchtelingen, waarvan tussen de tachtig en negentig procent 'bewoners' zijn geworden, omdat ze hier al een poos verblijven. De rest vertrekt weer vrij snel."

Fietsen
Een sponsor heeft tientallen fietsen geschonken aan de opvang in Lelystad. En daar maken de vluchtelingen dankbaar gebruik van. "Het is erg gezond", zegt Akram Rozmitov. "Je hebt geen auto nodig en je kan overal naartoe fietsen." Rozmitov wil dolgraag werken, maar het is nog wachten totdat zijn thuisland de juiste papieren naar Nederland heeft gestuurd.

Nu wordt voor de komende twee maanden een speciaal programma opgesteld, omdat de vluchtelingen gedurende de zomer niet op vakantie kunnen gaan. Coördinator Van Kersbergen denk aan educatie, sport en culturele uitjes naar bijvoorbeeld musea.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel