Zeearendennest op nieuwe plek in natuurgebied Flevo-landschap

FLEVOLAND • Vr 17 juni 2022 | 13:27 • Vrijdag 17 juni 2022 | 13:27

In één van de natuurgebieden van Flevo-landschap is een nieuw nest van zeearenden gevonden. Om welk gebied het gaat zegt Flevo-landschap bewust niet. Wel gaat het om een gebied in het midden van Flevoland waar nog niet eerder een nest is aangetroffen, zegt Rolf Hendriks van de natuurorganisatie.

"Het probleem is dat zeearenden tijdens een broedpoging heel verstoringsgevoelig zijn", zegt Hendriks. Het nest zat pal naast een fietspad. "Gelukkig heeft niemand het gemerkt. Anders komen er misschien mensen met camera's of mensen die minder goede bedoelingen hebben."

"Ons vermoeden is dat het twee jonge zeearenden zijn", zegt Hendriks. Er is gezien dat er in het nest werd gebroed, maar halverwege mei bleek het nest verlaten. De broedpogingen zijn niet succesvol verlopen.

Hoe dat komt, is volgens Hendriks lastig te zeggen. "Het is koffiedik kijken over wat er precies is gebeurd", zegt hij. "Bij het eerste nest gaat het vaker mis. Jonge zeearenden zijn dan nog onervaren. Het kan zijn dat ze bijvoorbeeld vergeten zijn te voeden, maar het kan ook zijn dat een boommarter de eieren kapot heeft gemaakt." Volgens Flevo-landschap komt het vaker voor dat het misgaat. Succesvolle broedpogingen blijven bijzonder.

Werkzaamheden geannuleerd
In de Lepelaarplassen werd dit jaar ook gebroed. Ook dat natuurgebied wordt beheerd door Flevo-landschap. Alle onderhoudswerkzaamheden in het natuurgebied werden in deze periode geannuleerd of verschoven en de omgeving van beide nesten werd ontoegankelijk gemaakt voor bezoekers. In het natuurgebied was zeer waarschijnlijk het vaste zeearendenpaar aanwezig. Zij brachten tussen 2019 en 2021 in totaal vier jongen groot.

Hoop op nieuw nest in 2023
Dit jaar ging het ook bij het vaste paar mis. Tijdens de februaristormen waaide het nest uit een boomkruin. Het zeearendenpaar probeerde nog een haviksnest te kapen, maar dit leidde volgens de natuurorganisatie niet tot een tweede leg. "Het paar is wel nog steeds in het gebied aanwezig", aldus Flevo-landschap. "We hopen dat het nieuwe nest verder wordt uitgebreid en dat er in 2023 een nieuwe broedpoging wordt ondernomen."

In de Oostvaardersplassen leven ook zeearenden. Vorig jaar in september werd daar een recordaantal zeearenden gezien. In de natuurgebieden van Flevo-landschap was tot nu toe maar één vast paar gezien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel