Nieuwe leeuw op Batavia gehesen: "Nu is ze weer compleet"

LELYSTAD • Di 5 juli 2022 | 15:12 • Dinsdag 5 juli 2022 | 15:12

Het schip de Batavia in Lelystad heeft een nieuwe leeuw. Dinsdagmiddag is de leeuw, die deze keer uit twee delen bestaat, via een vlot op het schip gehesen. "Geweldig", vindt Wout Rijpma, leermeester van de Batavia. "Zonder leeuw is het toch niet het echte schip. Nu is ze weer compleet."

De oude leeuw zat er al 24 jaar op en was toe aan vervanging. Het maken van het nieuwe boegbeeld duurde langer dan verwacht omdat de Bataviawerf vanwege corona een tijd dicht was.

Deze leeuw verschilt wel een klein beetje van de vorige, vertelt beeldsnijder Tiemen Pasterkamp, die ook de eerste leeuw heeft gemaakt. "Ik heb de manen iets grover gemaakt dan de eerste. Dat is mooier." Ook bestaat de leeuw nu uit twee delen maar dat is vooral zodat hij in de toekomst makkelijker van het schip gehaald kan worden. "Die andere heb ik in stukken moeten zagen." Volgens Pasterkamp kan deze leeuw wel weer 24 jaar mee.

'Niet zo moeilijk'
De twee delen van de leeuw werden via een vlot op het water naar de boeg van het schip gebracht. Daar werden ze met een takel omhoog gehesen. "Het is een hoop voorbereidend werk maar het principe is niet zo moeilijk. We duwen hem op zijn plek en dan weten we of hij past. Dan doen we eventueel wat aanpassingen en dan komt het tweede deel."

Vervangen
Ondertussen wordt ook de zijkant van het schip aangepakt. "We zijn al bezig met de bakboordzijde", vertelt Rijpma. Ook de groene beplanking wordt helemaal vervangen en de spanten daarachter ook. Dat is al jaren een probleem qua inwatering."

Gewoon doorgaan
Het blijft een beetje dweilen met de kraan open gezien de staat van het schip. Maar zowel Rijpma als Pasterkamp hebben goede hoop dat het schip gered kan worden. Daarvoor moet het op de kant gebracht worden. Ze kunnen zich daarom voorlopig nog niet vinden in het idee van Willem Vos om het schip bij de Marker Wadden te laten vergaan. Pasterkamp: "Ik denk niet dat het een plan is, meer een statement. Wij gaan ondertussen gewoon door met onderhoud, tot we er bij neervallen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel