Burgemeester en raad kritisch op plannen voor aanmeldcentrum

NOORDOOSTPOLDER • Wo 6 juli 2022 | 13:01 • Woensdag 6 juli 2022 | 13:01

De gemeente Noordoostpolder is niet blij met de plannen voor een nieuw aanmeldcentrum voor asielzoekers bij Bant. Daarmee reageert de gemeente op de plannen van staatssecretaris Van der Burg. Noordoostpolder zegt dat een dergelijk aanmeldcentrum 'geen wenselijke ontwikkeling' is voor de gemeente. Er moeten 250 tot 300 opvangplekken komen.

Het nieuwe aanmeldcentrum moet aan de Oosterringweg 47 komen, naast het bestaande asielzoekerscentrum in Luttelgeest. Het Rijk heeft daarvoor een agrarische onderneming uitgekocht. De provincie heeft de vrijkomende stikstofruimte gekocht. ​​​​​"De succesvolle realisatie van de beoogde locatie valt of staat met de bereidheid van de gemeente Noordoostpolder", waarschuwt Van der Burg wel. Officieel moet Noordoostpolder nog instemmen met de plannen, maar de gemeente staat niet te springen.

"Wij snappen dat er iets moet gebeuren om Ter Apel te ontlasten", zegt burgemeester Roger de Groot. "Maar dit betekent niet dat al die opvanglast op één plek én permanent binnen één gemeente moet plaatsvinden." Volgens de burgemeester vraagt een tweede grootschalig centrum, pal naast het huidige AZC, veel van de lokale gemeenschap. "In het verleden hebben wij altijd draagvlak gezocht en gekregen voor de huidige opvang. Die draagkracht is niet oneindig. Zeker niet voor een kleine gemeenschap als Luttelgeest."


Meeste partijen ook kritisch
De gemeenteraad van NOP wordt woensdagavond in een besloten bijeenkomst door het COA voorgelicht over de plannen. De meeste raadsfracties zijn erg kritisch en staan achter de uitspraken van de burgemeester. "We hebben in 2016 een afspraak gemaakt met de omwonenden dat we niet verder zouden uitbreiden", zegt raadslid Alex Tuinenga. Ook Sjoerd de Boer van CU/SGP steunt de verklaring van de gemeente. "Wij zijn tegen de plannen zoals die er nu liggen."

CDA-raadslid Marian Uitdewilligen wil pas officieel reageren na de voorlichtingsbijeenkomst, maar kan zich ook vinden in de verklaring van de burgemeester. Ze zegt dat het nu goed gaat rond het azc in Luttelgeest, "en dat moet zo blijven". Ook Wim van Wegen van D66 wil pas na de bijeenkomst reageren omdat met burgemeester zou zijn afgesproken om tot die tijd radiostilte te houden.

Berthoo Lammers van ONS Noordoostpolder laat weten dat hij boos is. Hij noemt het pad dat het kabinet loopt 'bestuurlijke wanprestatie' en vindt het 'onverantwoord naar de bevolking'. Jasper van Os van de VVD wil eerst weten of er draagvlak is voor het aanmeldcentrum. Pas als dat zo is, wil hij er verder over praten.

Hylke Hekkenberg van GroenLinks staat in principe achter de komst van het aanmeldcentrum. Hij vindt het onacceptabel dat asielzoekers 'in een beschaafd land als Nederland op straat slapen'. Toch kan het er alleen komen als er genoeg draagvlak in de omgeving is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel