Onduidelijkheid over informatieavond rond aanmeldcentrum

BANT • Do 7 juli 2022 | 15:52 • Donderdag 7 juli 2022 | 15:52

De gemeente Noordoostpolder is niet van plan om op korte termijn een informatieavond voor de inwoners te houden over de komst van het aanmeldcentrum voor asielzoekers naar Bant. "We willen geen deelgenoot zijn van de plannen van het COA", zegt een woordvoerder. Zij stelt dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers zelf een informatiebijeenkomst moet regelen.

Een woordvoerder van het COA reageert verbaasd en zegt dat de informatieverstrekking een taak van de gemeente is. "Als die in samenspraak met ons een bijeenkomst organiseert, zijn we altijd graag bereid om informatie te komen geven." Noordoostpolder heeft daar nog geen contact over opgenomen, zegt de woordvoerder.

Het kabinet wil in Bant een centrum bouwen als overloop voor het ernstig overbelaste aanmeldcentrum Ter Apel in Groningen. Asielzoekers moeten zich nog steeds melden in Ter Apel maar worden dan bij drukte doorgestuurd naar Bant, waar hun asielverzoek verder wordt behandeld. Dat betekent dat asielzoekers niet op eigen gelegenheid rechtstreeks naar Bant mogen reizen. In het geplande centrum is straks ruimte voor de opvang van 250 tot 300 asielzoekers. Het moet komen pal naast het bestaande azc Luttelgeest.

De plannen van het COA zorgen voor onrust in de gemeente. De raadsfracties voelen zich door het kabinet voor het blok gezet en hebben de indruk dat ze het aanmeldcentrum niet meer kunnen tegenhouden. Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat het niet de bedoeling van staatssecretaris Van der Burg is om de komst van het centrum af te dwingen. "Het moet in goed overleg met de gemeente en de inwoners," zegt een woordvoerder.

Het COA wil ondanks herhaalde verzoeken om de plannen toe te lichten, geen interview geven. Bij de provincie Flevoland, die bemiddelde bij de verkoop van de grond waar het aanmeldcentrum moet komen, was niemand bereikbaar voor commentaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel