Organisatie Floriade deed niets verkeerd, zegt directeur Bakker

ALMERE • Di 12 juli 2022 | 17:09 • Dinsdag 12 juli 2022 | 17:09

De tegenvallende bezoekersaantallen van de Floriade zijn niet de schuld van de organisatie van het evenement. Dat zegt directeur Hans Bakker. Hij ziet in de enorme financiële gevolgen voor de gemeente Almere ook geen reden om zijn functie neer te leggen. Het vorige Almeerse college trad om die reden vorige maand wel af.

"Het is heel vervelend voor de betrokkenen, voor de gemeente en de inwoners. Het is natuurlijk heel zuur dat je tien jaar geleden van plan bent iets fantastisch neer te zetten, en dat het op een financieel echec uitloopt", stelt Bakker. Maar dat ligt niet aan de organisatie, zegt hij.

"Ik heb geen moment gehad dat ik dacht dat ik moest opstappen. Als we nou aanwijsbaar konden zeggen dat er een beleidsbesluit is genomen of een weg is ingeslagen die achteraf fout blijkt te zijn, maar daar is op dit moment geen sprake van."

Bakker stelt dat de conclusie van een marktonderzoek, dat de inflatie ervoor zorgt dat mensen minder geld over hebben voor attractieparken, steeds opnieuw wordt bevestigd. "Almere bood een passe-partout aan voor een aantrekkelijke prijs. Dat leverde een schreeuwend laag aantal mensen op", aldus Bakker.

"We hebben met de ANWB een soortgelijke kortingsactie gedaan als tijdens de Floriade van 2012 in Venlo. Die levert maar een derde op van het aantal belangstellenden." Een definitief bewijs dat de prijs niet doorslaggevend is, denkt hij te krijgen van de lopende actie via enkele dagbladen. Tot volgende week vrijdag kunnen bezoekers voor 15 euro naar de Floriade, inclusief parkeerkosten.

Klachten horeca
De klachten van (horeca)ondernemers over lagere inkomsten door de lage bezoekersaantallen wijst Bakker van de hand. "Iedere ondernemer doet mee op eigen risico, net als de deelnemers." Bakker sluit niet uit dat er schadeclaims komen, maar ziet die met vertrouwen tegemoet. "Er zijn altijd ondernemers die dat zullen proberen."

Ondanks de financiële problemen denkt de Floriadedirecteur dat de eindstreep van de Floriade, 9 oktober, zonder veel problemen wordt gehaald. Ook de ontmanteling van de Floriade, die op 21 december klaar moet zijn, zal volgens Bakker grotendeels op tijd klaar zijn. "De aannemers gaan ook pas in februari aan de slag", stelt hij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel