COA wil opnieuw 600 asielzoekers opvangen in Zeewolde, gemeente welwillend

ZEEWOLDE • Do 28 juli 2022 | 11:36 • Donderdag 28 juli 2022 | 11:36

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil opnieuw maximaal zeshonderd asielzoekers opvangen in het voormalige asielzoekerscentrum (azc) in Zeewolde. De organisatie heeft daarvoor een verzoek ingediend bij de gemeente en bij de huidige eigenaar van het terrein aan de Bosruiterweg: Epe Vastgoed.

Omdat de nood bij het COA hoog is moet de huisvesting nog dit jaar geregeld worden. Tijdens de huidige asielcrisis komt het COA een groot aantal opvangplekken te kort. De gemeente Zeewolde staat in principe welwillend tegenover een heropening van het azc tot eind 2025. Daarvoor zijn nu de nodige procedures gestart. Tegelijkertijd wordt onderzocht of het azc na 2025 permanent open kan blijven.

Wat betreft het college van Zeewolde moeten de voorwaarden voor heropening gelijk zijn aan die van 2015, toen het azc voor de eerste keer open ging. Na aanvankelijke protesten was er destijds uiteindelijk een groot draagvlak onder de bevolking, honderden mensen meldden zich toen als vrijwilliger.

Nu nog arbeidsmigranten op die plek
Op dit moment verblijven er arbeidsmigranten in het voormalige azc aan de Bosruiterweg 16. Voor hen worden dit najaar op het naastgelegen perceel extra verblijfsruimten gemaakt. De huidige eigenaar Epe Vastgoed heeft hiervoor het initiatief genomen. Op Bosruiterweg 14 wonen overigens ook al arbeidsmigranten, dit terrein wordt dus verder uitgebreid.

Eind augustus krijgt het college de verschillende vergunningsaanvragen gepresenteerd. Daarna kunnen de gemeenteraad en de inwoners van Zeewolde hun mening formuleren en is er ruimte voor inspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel