Terug in de tijd met Almere TV: Unieke beelden van busbanen door stad in aanbouw

ALMERE • Wo 3 augustus 2022 | 20:48 • Woensdag 3 augustus 2022 | 20:48

Op 17 juni 1985 is het nationale verkeersveiligheidsdag en Almere TV maakt een reportage over het aantal ongevallen in Almere. Toenmalig politie-adjudant Gerrit Leij wordt geïnterviewd. Hij is erg te spreken over de busbanen in de stad.

Dat is het verkeerssysteem waar bussen en hulpdiensten op eigen doorgaande wegen rijden. Op de huidige schaal is dat uniek in de wereld. Volgens de adjudant zijn er relatief weinig aanrijdingen in de stad door het gescheiden verkeerssysteem.

Deze weken blikt Omroep Flevoland terug met oude beelden van Almere TV. Dit was de lokale televisiezender van Almere. Stadsarchief Almere heeft de vele uitzendingen tussen 1984 en 2006 gedigitaliseerd. Ze zijn voor iedereen toegankelijk. Tijdens het overzetten van de banden zijn prachtige beelden herontdekt die een beeld geven van een stad in wording.

De reportage geeft een mooi tijdsbeeld. Op een kaart aan de muur zitten Lego-blokjes. De blokjes hebben verschillende kleuren en stellen ongevallen voor. "Er zijn in de stad dit jaar 2 aanrijdingen geweest waarbij een ziekenauto nodig was. Er is gelukkig geen enkele dode gevallen", vertelt politieman Leij. Het is in de huidige tijd bijna niet meer voor te stellen dat er zo weinig ongevallen zijn in de stad. Wat wel opvalt is dat er relatief veel aanrijdingen zijn met reeën, tientallen. De politieman waarschuwt nog wel voor de dijk tussen Almere en Lelystad. Daar zijn relatief vaak dodelijke ongevallen. Ook in 1985 is er één, waarbij twee doden vielen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel