Terug in de tijd met Almere TV: Sloop van de Schipperkade

ALMERE • Vr 11 augustus 2023 | 6:11 • Vrijdag 11 augustus 2023 | 6:11

In 1997 gooit Almere een deel van een woonwijk tegen de vlakte. Het is het eerste sloopproject in de stad. Het gaat om 133 sociale huurwoningen aan de Schipperkade langs het Weerwater. Een veelvoud aan bewoners moet vertrekken om plaats te maken voor de uitbreiding van het stadshart. 

De woningen zijn bij de sloop nog geen 15 jaar oud. Veel mensen wonen er vanaf het begin en moeten gedwongen vertrekken. Dat stuit op verzet. Mensen willen niet weg van de mooie plek aan de rand van het centrum en het Weerwater. "Deze mensen wonen hier al jaren, met het prachtige uitzicht. Als ik het goed begrijp is dat uitzicht en de mooie woonplaats alleen maar weggelegd voor mensen met hogere inkomens", vertelt een geïrriteerde vrouw tijdens een informatiebijeenkomst. Ze lijkt een punt te hebben. Jaren later komen er appartementen terug in een andere prijsklasse. Toch vertrekt bijna iedereen in de jaren voor de sloop. Er is een vertrekpremie van 12,500 gulden. Dat is in de huidige tijd ongeveer 10.000 euro. 

Verlaten Schipperkade vlak voor sloop
Mensen zijn boos dat hun huis wordt gesloopt

Bewoner Eduard Visser blijft tot het allerlaatste moment in de wijk wonen. "Ik ben vooral boos dat we uit de wijk worden gejaagd. Nu ben ik in ieder geval tevredener dan toen." Visser doelt op de hogere vertrekvergoeding die hij gekregen heeft. 

Sloop start symbolisch met verwijderen steen

Eind april 1997 begint de sloop van de huizen. De symbolische start wordt gedaan door wethouders Sietske van Oogen en Cees van Bemmel. Het duo verwijdert een gedenksteen uit een gevel. De steen wordt geheel in stijl ten grave gedragen door mannen verkleed als doodgravers.

Deze weken blikt Omroep Flevoland terug met oude beelden van Almere TV. Dit was de lokale televisiezender van Almere. Stadsarchief Almere heeft de vele uitzendingen tussen 1984 en 2006 gedigitaliseerd. Ze zijn voor iedereen toegankelijk. Tijdens het overzetten van de banden zijn prachtige beelden herontdekt die een beeld geven van een stad in wording.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel