Terug in de tijd met Almere TV: Mensen zijn bang dat groen verdwijnt

ALMERE • Wo 9 augustus 2023 | 6:33 • Woensdag 9 augustus 2023 | 6:33

Het is juni 1996. Er is een informatieavond over groeiplannen van Almere. Het wordt onverwacht een pittige bijeenkomst. Er zijn honderden mensen naar de avond gekomen om hun zorgen uit te spreken. Veel Almeerders zijn wel voor de groei van de stad, maar zijn benauwd dat het ten koste van het groen gaat. 

Tijdens de avond vertelt onderzoeker Bakker over waar mogelijk gebouwd kan worden. Mensen zijn bang dat onder meer het Beatrixpark volgebouwd gaat worden en laten hun onvrede duidelijk horen. Ze voelen zich niet serieus genomen. Een man staat op: "Allereerst wil ik even zeggen dat hoe deze avond is georganiseerd aangeeft hoe de gemeente omgaat met haar bewoners, pure minachting!"

Uitbreidingsplannen van de stad

Drukte van belang

Een andere man begrijpt uit de plannen dat er sportparken zullen verdwijnen en snapt daar niets van. "Over tien jaar zouden er sportparken over zijn? Wat denkt u dat al deze mensen hier doen 's nachts?" Er wordt hartelijk gelachen door het publiek. 

Onderzoeker Bakker probeert de boel te sussen door uit te leggen dat het 'mogelijkheden' zijn er geen vaste plannen. "Als er één ding duidelijk is geworden, is dat mensen willen dat er van het groen en de parken wordt afgebleven. Dat ga ik dan ook overbrengen aan de gemeente."

De avond in 1996 geeft een mooi tijdsbeeld. En laat zien dat er niet zoveel veranderd is. Nog steeds zijn er plannen van de gemeente en zijn er ook altijd mensen tegen. Vooral als het groen aangetast wordt of het uitzicht bedorven lijkt te gaan worden.

Dame spreekt gemeenteraad toe

Deze weken blikt Omroep Flevoland terug met oude beelden van Almere TV. Dit was de lokale televisiezender van Almere. Stadsarchief Almere heeft de vele uitzendingen tussen 1984 en 2006 gedigitaliseerd. Ze zijn voor iedereen toegankelijk. Tijdens het overzetten van de banden zijn prachtige beelden herontdekt die een beeld geven van een stad in wording.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel