Terug in de tijd met Almere TV: Protest in Haven vanwege te weinig politie

ALMERE • Di 8 augustus 2023 | 6:22 • Dinsdag 8 augustus 2023 | 6:22

Het is mei 1990. Er is onrust in Almere Haven. Een aantal mensen voelt zich niet meer veilig omdat er in de avond en nacht geen politie in het stadsdeel zou zijn. "Heel Almere is bang dat je zonder politie komt te zitten en je gezin hier geeneens meer veilig de straat op kan", vertelt een boze buurtbewoner. Aanleiding voor de angst is een aantal aangestoken brandjes op de Middenhof. Mensen vinden het veel te lang duren voordat de politie en brandweer er zijn. 

Deze weken blikt Omroep Flevoland terug met oude beelden van Almere TV. Dit was de lokale televisiezender van Almere. Stadsarchief Almere heeft de vele uitzendingen tussen 1984 en 2006 gedigitaliseerd. Ze zijn voor iedereen toegankelijk. Tijdens het overzetten van de banden zijn prachtige beelden herontdekt die een beeld geven van een stad in wording.

Het bureau in Haven gaat om 17.00 uur dicht en dat voelt voor de groep mensen niet veilig. Er volgt een informatieavond van de politie maar de onrust blijft. Toenmalig burgemeester De Cloe snapt de emotie van de mensen, maar kan niet concreets doen.

Boze bewoners

Burgemeester De Cloe neemt handtekeningen in ontvangst

Een verslaggever van Almere TV vraagt of de burgervader het niet onbegrijpelijk vindt dat er een groot politiebureau is in Haven, maar dat het 's avonds dicht is. "Als u hulp nodig heeft is het niet belangrijk dat er agenten achter het bureau zitten. Het is belangrijk dat er meer gesurveilleerd wordt", legt de burgervader uit. 

Hoe het precies is afgelopen? De onrust is in ieder geval weer weg. Het politiebureau is begin 2018 definitief gesloten. Er zit nu een wijkpost aan de Kerkgracht. 

Straatbeeld 1990

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel