Paprikateler eist duidelijkheid over zijn 'illegale' aardwarmte

LUTTELGEEST • Do 4 augustus 2022 | 19:47 • Donderdag 4 augustus 2022 | 19:47

Paprikateler Hoogweg uit Luttelgeest verwarmt al vier jaar een gigantisch kassencomplex met aardwarmte zonder de vereiste natuurvergunning. Om die reden vernietigde de rechtbank in Overijssel de omgevingsvergunning om aardwarmte te winnen. Het mag dus eigenlijk niet, maar geen instantie is van plan om te handhaven.

Om te weten waar hij aan toe is wil de paprikateler dat de Raad van State de uitspraak van de rechter in Overijssel voorlopig schorst. Want er handhaaft toch niemand en ondertussen gaat de aardwarmtewinning in Luttelgeest gewoon door.

Wat is er aan de hand?
De provincie Overijssel heeft begin dit jaar over de aardwarmte in Luttelgeest een zaak aangespannen bij de rechtbank tegen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Dit omdat de minister van EZK in 2018 de omgevingsvergunning had afgegeven waar geen natuurvergunning bij zat. Overijssel weet nu niet of de aardwarmtewinning gevolgen heeft voor het natuurgebied Nationaal Park Weerribben- Wieden. De invloed op de omgeving wordt onderzocht in een natuurvergunning. Zijn de gevolgen te ernstig voor de natuur, dan komt er geen omgevingsvergunning. Onduidelijk is bijvoorbeeld hoeveel stikstof er vrijkomt bij het gebruik van aardwarmte en of die neerslaat in de Weerribben.

Wat besloot de rechter?
De rechter bepaalde dat er inderdaad een natuurvergunning had moeten zijn. Maar omdat die er nooit is geweest, werd de overkoepelende omgevingsvergunning van paprikaboer Hoogweg voor het winnen van aardwarmte vernietigd.

De rechtszaak van Overijssel was blijkbaar een principekwestie, want de provincie drong na vernietiging van de vergunning niet aan op handhaving. "Het is al jaren illegaal voor wat betreft de Natuurbeschermingswet, maar wij vragen niet om handhaving. Het gaat om het principe. Ook leuke projecten moeten aan de natuurregels voldoen", aldus een woordvoerder van de provincie Overijssel.

Bij RTV Oost erkent de woordvoerder ook dat het energieproject van de teler de natuur van Nationaal Park Weerribben - Wieden niet echt bedreigt. Bij het oppompen van aardwarmte zou bijvoorbeeld nauwelijks stikstof vrijkomen. "We hebben er geen belang bij dat dit project (van de teler, red.) wordt stilgelegd. Maar dit is een principezaak die goed moet worden geregeld."

Wat als er wel gehandhaafd wordt?
De instantie die zou kunnen en moeten handhaven is het Staatstoezicht op de Mijnen. Maar die is dat niet van plan zei een vertegenwoordiger van het ministerie van EZK. "Er zijn geen signalen dat het Staatstoezicht op de Mijnen dat gaat doen." Paprikateler Hoogweg zelf zegt ook dat handhaving heel onverstandig is. Dan moet het bedrijf terug naar aardgas. Het gaat om zo’n 60 miljoen kubieke meter aardgas per jaar. Dat zou nog veel slechter zijn voor de Weerribben waar het allemaal over gaat, aldus de teler. Ook zou het telen met aardgas onrendabel zijn met de huidige gasprijs.

Wat nu?
Naast de zaak bij de Raad van State loopt er ook een hoger beroep van de paprikateler uit Luttelgeest. Of de rechterlijke uitspraak in de tussentijd geschorst wordt door de Raad van State weten we over twee weken. Maar mocht dit niet gebeuren blijft het de vraag of er dan wel ineens gehandhaafd gaat worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel