Eiland-hoppen: Architect keert na 50 jaar terug naar eiland in Wolderwijd

FLEVOLAND • Di 16 augustus 2022 | 7:51 • Dinsdag 16 augustus 2022 | 7:51

In de randmeren om onze provincie liggen verschillende eilandjes. Die zijn allemaal aangelegd en worden nu onder meer gebruikt voor recreatie.

Eén van die eilandjes is de Zegge, in het Wolderwijd, tussen Almere en Kampen. Voormalig-landschapsarchitect Evert Vermeer heeft 50 jaar geleden het groen ontworpen voor de eilanden.

Verslaggever Gerard van Ommen loopt samen met Vermeer een rondje over het eiland en bestudeert het groen. Vermeer is nooit meer terug geweest op de eilandjes, tot nu: "Dit kwam er een beetje bij. Er was veel meer aandacht voor de bosgebieden en bij die eilandjes moest ook even iets gebeuren." De doorontwikkeling van het eiland is later gekomen, volgens Vermeer.

TV-serie:
Omroep Flevoland bezoekt deze zomer de Flevolandse eilanden binnen het randmerengebied in de serie Eiland-hoppen. In dat gebied liggen elf onbewoonde recreatie-eilanden en vier natuuraanlegplaatsen verspreid in het Drontenmeer, Veluwemeer, Wolderwijd, Eemmeer en Gooimeer. De eilanden zijn aangelegd tijdens en na de aanleg van Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland. De meeste zijn bedoeld voor recreatie.

Vermeer loopt langs het groen op het eiland de Zegge: "Nu genieten mensen ervan. Het is toch een prachtig vak wat ik heb mogen hebben." Voor de gein hebben de landschapsarchitecten aan de randen van het eiland wat variatie qua groen aangebracht. "Een appeltje erbij of een wilde kers. Die hebben we ook vaker neergezet", vertelt Vermeer. Hij vindt het er leuk en gevarieerd uitzien: "Ik ben er wel blij mee."

Over de Zegge
Eiland de Zegge staat bekend als een familie-eiland. Vanwege het strand en een glijbaan worden er op het eiland kinderfeestjes gevierd. De Zegge kent daarnaast ook stille plekjes om te picknicken en barbecueën.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel