Eiland-hoppen: van bagger naar groen eiland

FLEVOLAND • Wo 31 augustus 2022 | 6:00 • Woensdag 31 augustus 2022 | 6:00

In de randmeren om onze provincie liggen verschillende eilandjes. Deze zijn jaren geleden aangelegd en worden nu onder meer gebruikt voor recreatie. Eén van die eilandjes is De Biezen, in het Wolderwijd, wat eind vorige eeuw niet meer was dan bagger.

Voor het eerst in 30 jaar keert Roelof Duijff terug naar De Biezen waar hij vroeger bomen geplant heeft: "Toen was het echt een kaal en boomloos eiland." Duijff, oud-medewerker van de Rijksdienst voor IJsselmeerpolders, was als veldwerker betrokken bij de aanleg en het beheer van verschillende eilandjes binnen het randmerengebied.

"De grond bleek dusdanig slappe prut te zijn, je zakte er tot je knieën in weg", zo blikt voormalig medewerker van de Rijksdienst voor IJsselmeerpolders terug. "We moesten eerst terug naar Zeewolde om planken op te halen, zodat we niet wegzakten." De houten planken werden onder de voeten gebonden, op die manier waren de medewerkers in staat om over het slib te wandelen en de bomen te planten.

TV-serie: Omroep Flevoland bezoekt deze zomer de Flevolandse eilanden binnen het randmerengebied in de serie Eiland-hoppen. In dat gebied liggen elf onbewoonde recreatie-eilanden en vier natuuraanlegplaatsen, verspreid in het Drontenmeer, Veluwemeer, Wolderwijd, Eemmeer en Gooimeer. De eilanden zijn aangelegd tijdens en na de aanleg van Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland. De meeste zijn bedoeld voor recreatie.

Over De Biezen
Op De Biezen zijn verschillende bomen en planten neergezet. Zo vind je er de tamme kastanje, de hazelaar, de es, wilgen en de veldesdoorn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel