Eiland-hoppen: primitief hurktoilet maakt beheerder blij

FLEVOLAND • Do 25 augustus 2022 | 23:11 • Donderdag 25 augustus 2022 | 23:11

In de randmeren om onze provincie liggen verschillende eilandjes. Die zijn allemaal aangelegd en worden nu onder meer gebruikt voor recreatie.

Recreëren op de randmeren betekent back to basics. Er is op de eilanden geen water, geen stroom of wc. Op De Biezen in het Wolderwijd heeft beheerder Edwin de Graaf speciale natuurtoiletten gebouwd.

Een groot gat in de grond is de basis van het toilet. Met een lage houten constructie kunnen toiletbezoekers zich vasthouden wanneer ze naar het toilet gaan. Daarna wordt de ontlasting afgedekt met droge bladeren. “Dat zorgt ervoor dat het niet gaat stinken. En de gasten op het eiland zijn blij met het speciale toiletje. Nu hoeven ze niet het bos in.” zegt een blije De Graaf. Hij hoeft nu niet het hele bos door om daar achtergelaten ontlasting op te ruimen.

TV-serie: Omroep Flevoland bezoekt deze zomer de Flevolandse eilanden binnen het randmerengebied in de serie Eiland-hoppen. In dat gebied liggen elf onbewoonde recreatie-eilanden en vier natuuraanlegplaatsen verspreid in het Drontenmeer, Veluwemeer, Wolderwijd, Eemmeer en Gooimeer. De eilanden zijn aangelegd tijdens en na de aanleg van Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland. De meeste zijn bedoeld voor recreatie.

Over De Biezen
De Biezen is een kunstmatig eiland. Er is een centrale kampvuurplaats en er zijn acht plekken voor kleine kampvuurtjes. Het eiland heeft een ‘jeu-de-boulesbaan', je kunt er barbecueën en er is een zwemstrandje.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel