Pluimveehouders houden hart vast voor vogelgriep

FLEVOLAND • Wo 17 augustus 2022 | 18:01 • Woensdag 17 augustus 2022 | 18:01

Flevolandse pluimveehouders houden hun hart vast. Nu de vogelgriep in Nederland om zich heen blijft grijpen, vrezen ze dat ook hun bedrijf binnenkort aan de beurt is. Sinds het begin van het jaar is de ziekte al meerdere keren vastgesteld bij pluimveehouders in Flevoland. De laatste keer was half juni, toen was het raak bij een biologisch leghennenbedrijf in Biddinghuizen.

"Iedere keer wanneer ik in de stal kom, kijk ik of er dode kippen liggen. Het zorgt voor spanning", aldus biologisch pluimveehouder Sijds Dijkstra uit Zeewolde. Het familiebedrijf weet wat het is om door de vogelgriep getroffen te worden, want bij het bedrijf was er al twee keer een uitbraak. In 2013 moesten bij de biologisch pluimveehouderij daardoor 24.000 kippen worden vergast, en vorig jaar oktober nog eens 36.000.

Volgens Dijkstra was het de eerste keer het meest heftig, omdat toen niet duidelijk was wat er zou gebeuren en of het bedrijf verder kon. De gebeurtenissen overrompelden het gezin toen volledig. Bij de uitbraak in 2021 was de pluimveehouder minder geschokt, omdat er toen meer bekend was. Desondanks erkent Sijds Dijkstra dat het heftig is om met een uitbraak te maken te krijgen.

Hij hoopt dat Nederland en de omliggende landen snel overgaan tot vaccineren, maar Dijkstra realiseert zich dat het waarschijnlijk nog jaren duurt voordat dat eventueel zover is. Tot die tijd houdt het bedrijf de buitenwereld zoveel mogelijk buiten de deur, om te voorkomen dat er opnieuw kippen worden besmet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel