Vandaag weinig treinen van en naar Almere door staking NS-personeel

ALMERE • Zo 28 augustus 2022 | 16:54 • Zondag 28 augustus 2022 | 16:54

Er rijden maandag bijna geen treinen van en naar Almere vanwege een staking van het NS-personeel in Noord-Holland. Het is de derde dag van een landelijke estafettestaking, waarbij er afgelopen woensdag geen treinen reden in de noordelijke provincies en er vrijdag gestaakt werd in het westen van Nederland.

Toch is het maandagochtend rond zes uur niet volledig uitgestorven op station Almere Centrum, meldt verslaggever Hafid Akallouch. Er rijden enkele treinen, onder meer naar Utrecht en (via Schiphol) naar Den Haag. Ook rijden er enkele intercity's richting het noorden via Lelystad en Zwolle.

Reizigers reageren opgelucht als blijkt dat ze toch naar Amsterdam Zuid kunnen reizen: "Het was even stressen, als je de kans krijgt om wel te gaan dan is dat fijn. En anders hadden we oplossing moeten zoeken." Een andere reiziger die naar Amsterdam toe wil, blijkt een flinke omweg te hebben genomen: "Nu moest ik hier in Almere uitstappen en zo meteen in een andere trein weer de weg terug naar Amsterdam." Begrip voor de staking is er wel, omdat de reizigers in de media hebben gezien waar het NS-personeel mee te maken heeft.

"Om de dienstregeling in de rest van Nederland zo goed mogelijk te rijden, rijden we treinen van en naar station Voorhout, Almere Oostvaarders, Amsterdam Bijlmer ArenA en Utrecht Centraal", aldus de NS. Reizigers, die ondanks de staking toch met de trein willen, worden geadviseerd de reisplanner van de NS te raadplegen voor de laatste stand van zaken.

"Ik baal als een stekker"
Er is nog geen enkele beweging uit de richting van de NS om tot nieuwe gesprekken voor een betere CAO over te gaan. Dat zegt Roel van Riezen van vakbond CNV. "Ik baal als een stekker, we hebben een heel weekend gehad waarin we een CAO-akkoord hadden kunnen afsluiten. Een gemiste kans die de NS heeft laten liggen. Echt doodzonde. We moeten nu doorgaan om de NS tot een goed bod te dwingen."

De vakbonden bepalen na woensdag, als een akkoord uitblijft, of er volgende week wordt overgegaan tot een landelijke staking.

Volgens het personeel van de Nederlandse Spoorwegen is de werkdruk te hoog. Ze willen een betere beloning voor hun werk. De vakbonden hebben nog geen afspraken kunnen maken met de NS over een nieuwe cao.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel