CvdK Leen Verbeek volgende week ter verantwoording over aanmeldcentrum

BANT • Ma 29 augustus 2022 | 12:21 • Maandag 29 augustus 2022 | 12:21

Het debat over de rol die commissaris van de Koning Leen Verbeek speelde rond het aanmeldcentrum in Bant gaat volgende week woensdag 7 september verder. Dan is Verbeek er zelf ook bij. Hij moest bij het vorige debat verstek laten gaan omdat hij in het buitenland zat. Statenleden willen precies weten wat zijn rol als Rijksheer is geweest bij de totstandkoming van de deal om een aanmeldcentrum in Bant door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) te realiseren.

Belangrijkste vraag is of de Verbeek dwang heeft uitgeoefend op raadsleden van Noordoostpolder om akkoord te gaan met de wensen van het COA. Gemeenteraadsleden van Noordoostpolder voelden zich door Verbeek gechanteerd rond de komst. Hij zou in een geheime vergadering de raadsleden hebben voorgehouden dat de lobby voor de Lelylijn in gevaar zou komen als ze niet mee zouden werken aan de plannen voor het aanmeldcentrum.

In het eerdere debat vertegenwoordigde gedeputeerde Jan de Reus de commissaris van de Koning. Maar die kon niet afdoende antwoord geven op de gestelde vragen omdat hij zelf niet bij het gesprek van de Rijksheer met de raadsleden aanwezig was. Een motie van afkeuring tegen Verbeek heeft het toen net niet gehaald. De motie was ingediend door de PVV. De partij vond het niet kunnen dat hij niet aanwezig was bij het debat. Achttien van de Statenleden stemden tegen de motie, zeventien stemden voor.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel