Hoge verwachtingen tijdens eerste schooldag Porteum: 'Geen les meer op de gang'

LELYSTAD • Di 30 augustus 2022 | 14:43 • Dinsdag 30 augustus 2022 | 14:43

Leerlingen van schoolcampus Porteum in Lelystad gaan vandaag voor het eerst weer naar school, na een warme zomervakantie. Vorig jaar liep het niet volgens plan. Na een onrustige opening, een onvoldoende van de onderwijsinspectie en het opstappen van bestuurder Barry Lommen, wordt het dit jaar écht anders, voorspelt rector René Leber.

"We hebben ontzettend veel zin om aan Lelystad te laten zien dat we een mooie school zijn", zegt Leber. "We zorgen ervoor dat we nu rust hebben, met heldere regels en genoeg lokalen." Tijdens de vakantie zijn een aantal openbare ruimtes in het pand omgebouwd tot lokalen. Ook zijn er nieuwe leraren aangenomen om het lerarentekort op te lossen.

Hoge verwachtingen
Bestuurder Lommen is vervangen door interim-bestuurder Bas Nix, die ten minste een jaar de school gaat besturen. "De leerlingen mogen van ons verwachten dat we veel aandacht voor ze hebben en dat we goed onderwijs geven. Dat we kijken naar wat ze ook individueel nodig hebben, zodat ze zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen. Dat is onze opdracht", zegt Leber.

Ook ouders zullen volgens Leber niet weer tegen dezelfde dingen aanlopen. "We hebben het afgelopen jaar best wat moeten inregelen qua communicatie en ICT-systemen. Ouders mogen nu van ons verwachten dat dit allemaal netjes op orde is. Dat ze weten hoe ze ons kunnen bereiken, snel antwoord krijgen en de systemen goed werken."

Frisse start
Voor leraren op de school voelt het ook als een frisse start. "Ik sta hier met veel energie en enthousiasme," vertelt docent bewegingsonderwijs Arjen van der Meulen. "Ik fietste gisteren al met een veel geruster gevoel hierheen, alsof het meer thuiskomen is. Ik verwacht dat we de lijn die we de laatste tijd hebben ingezet weer door gaan zetten." De roosters voor gymlessen zijn dit jaar wel rond maar Van der Meulen roept de gemeente op om te komen met een betere lange-termijnoplossing.

Nederlands docent Merel Voorbach ervaart op de eerste schooldag al meer rust. "We hebben gisteren met het personeel een goede eerste dag gehad. Ik merk dat de veranderingen die we vorig jaar doorgemaakt hebben, nu een soort rustpunt geven van waaruit wij kunnen starten dit jaar."

'Geen les meer op de gang'
Ook leerlingen geven aan zin te hebben in een nieuw schooljaar: "Ik vind het wel gezellig, ik heb er naar uit gekeken dit jaar. Ik verwacht dat het een rustiger jaar gaat worden en dat alle dingen die vorig jaar niet werkten nu wel gaan werken."

Een meisje uit zijn klas kan dat beamen: "Dat alles iets meer onder controle is, omdat we weten hoe het werkt." Ze is ook blij met de nieuwe klaslokalen: "Geen les meer op de gang."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel